Unngå å skape forsinkelser på flyplassen:

– Folk glemmer iPad og toalettsaker annethvert minutt

Irritert over medpassasjerer som later til å være overrasket over at de befinner seg i en sikkerhetskø? Ta en hurtig oppfriskning av flyplassreglene med ABC Nyheter.

OSLO LUFTHAVN (ABC NYHETER): – At passasjerer glemmer å ta ut for eksempel iPad eller toalettsaker skjer hele tiden, sier Nokas-vekter Nils Stubergh til ABC Nyheter.

– Hvert andre minutt i hver sluse.

Mye å huske på: passasjerer venter på å gå gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen en onsdag i juni. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Mye å huske på: passasjerer venter på å gå gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen en onsdag i juni. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Plastpose til sjampo, ta ut iPad. Det er mange små regler i sikkerhetskontrollen som kan være lette å glemme. Da går også køen tregere.

Begrensninger på væske ble innført som svar på et planlagt massivt angrep på sivil luftfart i august 2006, der flytende eksplosiver kamuflert i brusbokser skulle eksplodere under flyvning.

– Basert på risikovurderinger er det laget unntaksbestemmelser for tannpasta og andre væsker i individuelle beholdere under 100 ml i en lukket, gjennomsiktig pose som rommer én liter, sier Jørgen Ingebrigtsen, Luftfartstilsynets seksjonssjef for sikkerhet, til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har besøkt sikkerhetskontrollen på Gardermoen en middels travel juni-dag og hørt litt om hvordan det fungerer. Passasjerer leverer fra seg bøttevis av sakser og kniver i løpet av en uke. Se video over.

– Ikke «beslag»

Både Luftfartstilsynet og Nokas, som har sikkerhetskontroll på Gardermoen, understreker overfor ABC Nyheter at det ikke kalles «beslag» når passasjerer gir fra seg forbudte gjenstander i sikkerhetskontrollen.

– Dersom en passasjer har med seg forbudte gjenstander eller farlig gods, tilbyr lufthavnoperatøren en tjeneste der man frivillig kan kaste det som ikke er lov å ta forbi sikkerhetskontrollen, sier Ingebrigtsen.

Gjenstander av metall fra sikkerhetskontrollen på Gardermoen samles inn av Ragn-Sells, kvernes om og smeltes om til gjenbruk, får ABC Nyheter opplyst hos Avinor. «Farlig avfall» og alkohol samles inn og destrueres.

– Typiske feil folk gjør er å glemme å ta ut kremer og toalettartikler, nettbrett, PC og lignende før de sender håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen. Det som oftest blir beslaglagt er såkalte LAGs, (Liquids, Aerosols and Gels), sier kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Lasse Vangstein, til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reglene gjentas og gjentas, men det er mange som ikke husker det før de står overfor Nokas. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Reglene gjentas og gjentas, men det er mange som ikke husker det før de står overfor Nokas. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Forbudt i kabinen, men lov i bagasjen

Hva har vi her? Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Hva har vi her? Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Mange gjenstander som er forbudt i flykabinen er lov å ta med i innsjekket bagasje. En del passasjerer velger derfor å snu i sikkerhetskontrollen og sjekke inn håndbagasjen med slike gjenstander. Ved enkelte lufthavner er det også mulig å sende stansede gjenstander i posten.

Regelverket fastsettes av Europaparlamentet og Rådet for den europeiske union. Norge er bundet av dette gjennom EØS-avtalen. I tillegg finnes noen særnorske krav i luftfartsloven.

Passasjerer som reiser med medisiner, barnemat, forseglede taxfree-poser, samt passasjerer som har spesielle behov for flytende ernæring, vil også kunne fremlegge dette for separat kontroll.

Forkortet versjon av reglene

 • Væske: Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med væsker i håndbagasjen. Det er likevel åpnet for å ta med mindre mengder hvis:
  - Beholderen ikke rommer mer enn 100 ml.
  - Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, lukket plastpose. Disse er stort sett tilgjengelige ved inngangen til kontrollen.
 • Disse gjenstandene er tillatt i innsjekket baggasje, men ikke i håndbagasje: Kniver, skrujern og sakser med bladlengde over 6 cm, tapetkniver, springkniver, lommekniver, økser, kjøttøkser (hvem skulle trodd det?), isøkser, ishakker, barberkniver- og blader, isbrodder, skalpeller, blåselamper, brekkjern, bor, drill, hammer, sag, skiftenøkkel, tenger, stor/tung lommelykt.
 • Eksplosive stoffer er generelt ikke tillatt ombord i fly. 1 lighter per passasjer er tillatt, ellers gjelder sterke begrensninger for aerosoler (spraybokser) også i innsjekket bagasje. Se reglene.
 • Farlige kjemiske stoffer er forbudt ombord på fly.
 • Våpen og våpenliknende gjenstander kan ikke tas med som håndbagasje.
 • Begresningene for sportsutstyr varierer mye, se liste hos Avinor .
 • Hele oversikten hos Avinor.


Les også:

Magesjau på populært turiststed i Bulgaria

Widerøe og Air France inngår samarbeid

Bestillingsstress kan straffe seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden