Spanske renholdere ber Tripadvisor om hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanske hotellarbeidere protesterer mot lønnskutt og ubetalt overtid, og ber reisebyråer på nett om å bruke deres nye «godkjenningsstempel»

Artikkelen fortsetter under annonsen

BARCELONA (The Guardian): Spanske renholdere raser mot utnyttelse i hotellnæringen, og ber nettbestillingstjenester som Tripadvisor være åpne om ansettelsespraksis ved hotellene de promoterer i landet.

En aktivistgruppe for renholderne har startet en kampanje der de vil navngi og utpeke bedrifter i turistnæringen de mener utnytter arbeidere.

Kampanjen ble startet av organisasjonen Las Kellys Barcelona-avdeling. De er en nasjonal spansk forening for renholdsarbeidere som kjemper mot at renholdsjobbene blir satt ut til byråer. De mener praksisen i visse tilfeller har ført til arbeidsforhold som «ligner slaveri.»

Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter.
Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter.

Da kampanjen ble lansert i det katalanske parlamentet nylig, sa gruppens talskvinne Vania Arana at Las Kellys har opprettet en ordning for kvalitetsmerking av hotell med ryddig og god praksis. Organisasjonen håper de fleste hotellgjester ikke ønsker å bo steder der kvinner får betalt ned mot 20 kroner for å rengjøre hotellrom som koster 2000 kroner natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen har vært i kontakt med nettstedet Tripadvisor for å få bedriften til å bruke det nye merket. Tripadvisor besvarte ikke The Guardians forespørsel om kommentar.

Den venstreorienterte politiske koalisjonen En Comú Podem har foreslått ny lovgivning mot de uryddige forholdene i turistnæringen.

– Vi kan ikke vente på at lovene endres, så vi starter denne kampanjen for bedre arbeidsforhold i hotellene, sier Arana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi inviterer hotelledelsen til å la oss gjennomføre en inspeksjon, så de kan få det nye godkjenningsmerket.

Les også: Palma de Mallorca forbyr AirBnB

Vaske fem rom i timen?

Gruppen planlegger å promotere hotell som får utdelt merket på sosiale medier, samtidig som de avdekker dem som har «dårlig praksis.» I tillegg til lett gjenkjennelige grønne t-skjorter vil de selvoppnevnte hotellinspektørene fra Las Kellys også bruke grønne sikkerhetshjelmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fra en av organisasjonens demonstrasjoner. Foto via: laskellys.wordpress.com.
Fra en av organisasjonens demonstrasjoner. Foto via: laskellys.wordpress.com.

Etter at den nye arbeidslovgivningen ble vedtatt under det nylig avgåtte spanske Folkepartiets regjering har renholdere opplevd lønnskutt opp mot 40 prosent. Arbeidsbyrden har også økt mens hotell setter disse jobbene ut til byråer.

Renholderne krever at hotellene går tilbake til direkte ansettelser og overholder en nasjonal avtale som garanterer månedlig minstelønn på 11.500 kroner.

Byråkontraktene tilbyr på papiret samme betaling og arbeidsforhold, men deres kontrakter setter også krav til hvor mange rom som må gjøres i stand på et sekstimers skift, i snitt mellom 25 og 30, noe som ikke lar seg gjøre.

Les også: Skitne rom og dårlig mat - dette irriterer nordmenn mest på ferie

– Timelønn ned mot 30 kroner

Dette fører til at renholderne jobber ubetalt overtid for å møte kvoten. Ifølge aktivistene bringer dette timelønna ned mot 30-40 kroner. Om de ikke når disse målene risikerer de å få sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmest alle kvinnene sliter med helseproblemer som rygg- og leddplager. Mange sier de kun holder ut skiftene ved hjelp av smertestillende midler.

På pressekonferansen oppfordret Yolanda López fra En Comú Podem lokale myndigheter til å oppmuntre til bedre arbeidsforhold, og straffe dem som underminerer dem.

Las Kellys har et symbol i det stadig mer utsatte spanske arbeidsmarkedet, der over 90 prosent av kontraktene som har blitt inngått siden finanskrisen i 2007 er deltids- eller midlertidige.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Les også:

Stor økning av passasjerbråk på norske rutefly

Sommerferien er reddet - flyplassmeklingen utsatt til høsten

Hvithai observert utenfor spansk ferieøy