Analytiker varsler kaossommer for flyselskapene

ILLUSTRASJON: Fullt ved terminal 1 på flyplassen i Hamburg.
ILLUSTRASJON: Fullt ved terminal 1 på flyplassen i Hamburg.  Foto: AFP PHOTO/dpa/Daniel Reinhardt/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber reisende forberede seg på forsinkelser. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir en kaossommer i lufta i år. De som skal ut og reise bør beregne at det kan ta lengre tid og være innstilt på forsinkelse, sier analytiker i WinAir Hans Jørgen Elnæs til Nettavisen.

Årsaken er en kraftig økning i antall streiker blant flygeledere i Sør-Europa. Antallet skal ifølge avisen ha økt med 300 prosent i Frankrike alene i år.

Grunnene bak er blant annet uenighet om lønn og arbeidstid.

Les også: Flyselskap innstiller ruter av frykt for missilangrep mot Syria

Avlyste avganger og forsinkelser

Det er turistene som rammes av streikene i form av avlyste fly og forsinkelser. Mange millioner passasjerer er allerede rammet og tall fra flyselskaporganisasjonen Airlines for Europa, der blant annet Norwegian, IAG og Ryanair er med, viser at antall forsinkelser firedoblet seg i forrige måned, skriver avisen.

Ved slike streiker kan ingen fly over området flygelederne kontrollerer, noe som rammer svært mange populære destinasjoner. Elnæs sier til Nettavisen at han ikke tror streikelysten vil avta med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvert imot. Slike streiker har mest effekt i høysesongen. Så langt har de største forsinkelsene og mesteparten av kaos vært i helgene, sier han.

Streikefare også i Norge

I tillegg til trøbbel i Sør-Europa møtes LO, YS og Spekter hos Riksmekleren i dag, for å prøve å bli enige om årets lønnsoppgjør.

LO Stat har på forhånd varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut hvis man ikke kommer til enighet. YS Spekter har varslet at 44 medlemmer i Delta Luftfart tas ut.

En streik vil ramme flere av Avinors lufthavner, som Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik. I Stavanger stoppes også offshoretrafikken hvis det blir streik. Oslo lufthavns ansatte tas ikke ut i førsteomgang.

Les også: Kinesisk flyselskap snuser på Oslo