Palma de Mallorca forbyr AirBnb

<p>– For noen år siden tillot vi at masseturismen holdt oss unna våre egne strender om sommeren. Men vi kan ikke tillate at turistene sparker oss ut av vår siste bastion, byen vår, sier arkitekt Carlos Garcia-Delgado til New York Times.</p>
– For noen år siden tillot vi at masseturismen holdt oss unna våre egne strender om sommeren. Men vi kan ikke tillate at turistene sparker oss ut av vår siste bastion, byen vår, sier arkitekt Carlos Garcia-Delgado til New York Times.

Palma tar grep for å begrense turisme og få bukt med ville boligpriser. 

– Vi ønsker at Palma skal være beboelig for byens egne innbyggere, sier ordfører i Palma, Antoni Noguera, til New York Times.

Bolig- og leiepriser har skutt i været de siste årene, og ordføreren mener masseturisme og etterspørselen av boliger har skylda.

Det har blitt vanskeligere for lokalbefolkningen på 440.000 innbyggere å ha råd til å bli boende. Palma har derfor tatt det drastiske grepet å forby privat kortidsutleie til turister fra og med 1. juli.

Det inkluderer utleie gjennom den populære tjenesten AirBnb. Dersom private utleiere bryter dette forbudet, kan de risikere en bot på opptil 400.000 kroner.

– Jeg tror vi vil skape en trend og at andre vil følge etter. Mange europeiske byer har det samme problemet som oss, sier Noguera.

Les også: Uanstendige turister ligger tynt an i sommer

Også nordmenn har lagt merke til prisøkningen på Mallorca, og flere har begynt å skygge unna øya.

– Prisstigningen i Palma har vært stor. Det er absolutt dyrere, og det er jo ikke billig der lenger. I alle fall om vi sammenlikner med andre steder. Jeg tror Tyrkia, som er på full fart tilbake har overtatt mange av turistene, sier Ellen Wolff Andresen i Ticket.no til Dagbladet.

For første gang på flere tiår synker salget av reiser fra Norge til Mallorca. Ticket opplever en nedgang på ni prosent sammenlignet med 2017.

Les mer: Nordmenn svikter Mallorca

Personvernpolicy