USA innfører økt kontroll av håndbagasje

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra helgen av blir det strengere sjekk av Amerika-reisendes håndbagasje. Og den utvidede kontrollen starter allerede på Gardermoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I månedsskiftet juni–juli blir det innført ytterligere tiltak på flygninger til USA. De nye reglene fokuserer seg på mengden sminke og andre pulverartikler de reisende har i håndbagasjen.

– I korte trekk gjelder det restriksjoner på pulver i mengder over 350 milliliter i håndbagasje. Dette tilsvarer innholdet i en «colaboks» , opplyser Jørgen Ingebrigtsen, seksjonssjef for security i Luftfartstilsynet, til flysmart24.

En lignende regel er allerede innført på amerikansk innenriks luftfart. Amerikanske sikkerhetsmyndigheter mener at pulveret kan skade eller irritere andre reisende og personalet om bord.

Aktuelt: – Dette kan være begynnelsen på slutten for tapt bagasje

De nye tiltakene vi gjelde for alle direkteflygninger til det amerikanske kontinent, hvilket vil si SAS’ avganger til New York, og Norwegians avganger til ulike steder i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiltaket kommer i tillegg til det som ble innført sommeren 2017, knyttet til ekstra screening av personlige elektroniske enheter, opplyser Ingebrigtsen.

Aktuelt: Utenlandske tyver herjet på hoteller i Oslo

Seksjonssjefen gjør det klart at de som har med pulver under den angitte mengden også må regne med å få spørsmål fra de som gjennomfører undersøkelsen.

– Beholdere med pulver over 350 ml kan medbringes i innsjekket bagasje. Mengder under dette kan medbringes i håndbagasje, men vær forberedt på ekstra kontroll av dette, sier han.

Men ingen regler uten unntak; morsmelkerstatning og reseptbelagt medisin kan medbringes i håndbagasje selv om mengden overstiger over 350 ml.

Aktuelt: Det norske passet er ikke best i verden