Stor økning av passasjerbråk på norske rutefly

De flyansatte mener utviklingen av bråk blant passasjerer på fly kan skyldes lett tilgang til alkohol. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix
De flyansatte mener utviklingen av bråk blant passasjerer på fly kan skyldes lett tilgang til alkohol. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antall tilfeller av passasjerer som lager trøbbel på norske rutefly har økt ni ganger de siste ti årene. Lett tilgang til alkohol menes å være hovedårsaken.

Luftfartstilsynets statistikk, som bladet Parat Luftfart har fått innsyn i, viser at tilfellene av passasjerer som oppfører seg dårlig, økte fra 14 til 123 i perioden 2007 til 2017.

De fleste rapporterte tilfellene om dårlig oppførsel går ut på trakassering av medpassasjerer og flybesetningen, røyking på toalettet og at reisende nekter å rette seg etter sikkerhetsinstruksjoner.

De flyansatte mener at utviklingen kan knyttes til lett tilgang til alkohol, i tillegg til at det av kommersielle hensyn har blitt mindre komfortabelt å være passasjer på flyene, blant annet fordi det er blitt trangere.

Aktuelt: – Det er lettere enn før å velge alkoholfritt

Leder for Norsk Pilotforbund, Petter Førde, forteller til avisa at det i praksis er kabinbetjeningen som vurderer situasjonen om det oppstår problemer med reisende.

– Får vi melding om en passasjer som ikke oppfører seg, er det bare én ting å gjøre. Da går vi ned på nærmeste flyplass.

En slik landing med eksempelvis et Boeing 737 kommer fort opp i 100.000 kroner, kanskje mer. Erstatningskrav rettes mot passasjeren.

Aktuelt: Bråk, alkohol, rus og urinering plager beboere på Sørenga

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden