Ny nasjonalpark ytterst i Lofoten

Ramberg i Lofoten kan by på paradisiske strender når sommervarmen slår til. Her fra Skagen camping på Flakstad. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Ramberg i Lofoten kan by på paradisiske strender når sommervarmen slår til. Her fra Skagen camping på Flakstad. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lofotodden er navnet på landets 40. nasjonalpark som er vedtatt opprettet helt ytterst i Lofoten i kommunene Moskenes og Flakstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av det vernede området er populære turistmål og brukes svært mye til friluftsliv. 86 kvadratkilometer av er landareal, mens 13 kvadratkilometer er sjøareal.

– Lofotodden nasjonalpark er vern av noe av det flotteste kystlandskapet vi har. Nå sikrer vi dette området for framtidige generasjoner. Den nye nasjonalparken har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder. Vi tar vare på det særpregede og unike landskapet med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Initiativet om vern kom fra Moskenes og Flakstad, og Elvestuen passer på å berømme de to kommunene for arbeidet med denne vernesaken.

– Jeg håper nasjonalparken vil gi kommunene en flott mulighet til å utvikle det lokale reiselivet på en god og bærekraftig måte, sier Elvestuen.