Emirates vil gi «alle» vindusplass

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapet ønsker vindusløse fly og tester virtuelle vinduer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart kan det bli slutt på krangel om vindusplassen om flyselskapet Emirates får det som de vil. Selskapet lanserte nylig sine nye førsteklasses suiter og avduket da også deres planer om virtuelle vinduer i midtsete-suitene. Dette vil bety at alle førsteklasse-passasjerene får vindusete, og på sikt håper flyselskapet at det vil spare dem for mye penger, ettersom de kan fly med vindusløse fly.

Les også: Emirates nye First Class-suiter er de første i sitt slag

I en ny demonstrasjonsvideo forklarer selskapet at de på sine nye Boeing 777-300ER-fly vil installere disse virtuelle vinduene i suitene som ikke har utsikt.

Se hvordan suitene vil bli i videoen øverst.

– Bedre enn ved det blotte øye

Ifølge presidenten i Emirates, Tim Clark, vil bildene, som viser utsiden av flyet i sanntid, være så gode at man vil se bedre ut av flyet, enn med det blotte øye. Han legger ikke skjul på at flyselskapet på sikt ønsker å fjerne vinduene helt fra flyet. Det kan de spare mye penger på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge britiske The Telegraph vil en fjerning av vinduene fra flyet føre til en vektreduksjon på opp mot 50 prosent.

Les også: Verdens beste og verste flyselskaper er kåret

Slik ser suitene ut utenfra, men inni vil passasjeren kunne få følelsen av å ha vindusete. Foto: Emirates
Slik ser suitene ut utenfra, men inni vil passasjeren kunne få følelsen av å ha vindusete. Foto: Emirates

– Se for seg en flykropp der når du går ombord er det ingen vinduer, men når du kommer inn så ser du vinduer likevel. Da har du en flykropp uten strukturelle svakheter som følge av vinduene. Flyet er lettere, kan fly raskere, forbrenner mindre drivstoff og kan fly enda høyere, sier han til BBC.

Sikkerhetsekspert er skeptisk

Men ikke alle jubler over nyheten. Til BBC sier flysikkerhetsekspert, professor Graham Braithwaite ved Cranfield universitetet at vinduene har en viktig sikkerhetsfunksjon.

– Flypersonalet er avhengig av å kunne se ut av flyet ved en nødsituasjon, som for eksempel en brann, før de åpner dørene og igangsetter evakuering., sier han til BBC.

Representanter ved det europeiske flysikkerhetsbyrået (EASA) sier til kanalen at de ikke kan se at det vil være umulig å finne løsninger som sikrer sikkerheten ved slike vindusløse fly.

Les også: Er dette fremtidens flysikkerhet?

Fly med hodet i skyene