Meny

Kjøttetende trussel skremmer badeturister

Mange kvier seg for å bade utenfor Floridas mange strender av frykt for en mikroskopisk trussel i vannet. Her fra Palm Beach. Foto: Colourbx.com
Havet utenfor Florida skjuler en potensielt dødelig fiende det er umulig å se at går til angrep.

De vakre sandstrendene langs Florida-kysten er som tatt ut av et postkort-motiv med innbydende sand og asurblått hav, rike på velsmakende østers og annen sjømat som gjør seg lekkert tilberedt på en tallerken.

Nå advarer imidlertid Floridas helsemyndigheter fastboende og tilreisende om å ta sine forholdsregler. Årsaken til advarselen kan du kun se gjennom linsene på et mikroskop.

(Saken fortsetter under)

Så og farlige - slik ser Vibrio vulnificus ut under en mikroskop-linse. Foto: CDC/James Gathany

Ifølge britiske Newsweek dreier det seg om et utbrudd av den kjøttetende bakterien Vibrio vulnicus. Den er mest vanlig i saltvann med lavt saltinnhold og hører utrivelig nok til i samme gruppe som kolerabakterien.

Bakterien, som ble oppdaget første gang på 1970-tallet, smitter via åpne sår eller infisert rå sjømat. Floridas helsedepartement advarer nå på sine hjemmesider både fastboende og tilreisende om å ta forholdsregler.

Østers kan være yngleplass for den farlige Vibrio vulnificus-bakterien. Foto: Colourbox.com

– Bakterien opptrer ofte i østers og andre skalldyr i varme kystfarvann i sommermånedene. Siden det er naturlig å finne bakterien i varme farvann, kan personer med åpne sår lett bli utsatt for Vibrio vulnificus ved direkte kontakt med sjøvann, advarer Floridas helsedepartement på sine hjemmesider.

Personer med leversvikt og kroniske blodsykdommer er særlig i faresonen. Dersom det er minimum 20 plussgrader i vannet i en uke til ende, kan den dødelige synderen dukke opp. Og det er ikke bare i fjerntliggende farvann bakterien har vist seg å finne seg til rette.

Vibrio vulnificus er blitt rapportert i flere infeksjonstilfeller i Sør-Sverige og Danmark, og det har forekommet dødsfall. Når det kommer til Norge, er faren størst fra Oslofjorden og sørover ifølge Norsk Helseinformatikk.

Les også: 

Australia kjemper mot mystisk kjøttetende bakterie

Tilbud om vaksinering etter påvist hjernehinnebetennelse hos russ

Forskere med middel mot resistent bakterie

Sykdomsskapende virus kan ha vært med oss siden vi ble til

Reise
Populært