Hawaii vil forby solkrem med skadelige kjemikalier

Hawaii er verdenskjent for sine flotte strender. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Hawaii er verdenskjent for sine flotte strender. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Hawaii kan bli den første amerikanske delstaten til å forby solkrem som kan skade korallrev.

Hawaii er kjent for solskinn, endeløse strender og vakre korallrev. Én fellesnevner for aktiviteter i sola bør være solkrem, men nå vil Hawaii som første amerikanske delstat forby salg av solkrem forskere mener kan skade koraller.

Lovforslaget går inn for forbud mot salg av solkrem som inneholder oksibenzon og octinoxat, melder Washington Post.

Disse kjemikaliene blir brukt i mer enn 3.500 av de mest populære solkremene på verdensbasis, ifølge BBC.

Før loven trår i kraft må den undertegnes av guvernøren. Undertegnes den, vil den tre i kraft i 2021, ifølge The Guardian.

Senator Mike Gabbard, som la fram lovforslaget, omtaler det som historisk:

– Hawaii er definitivt i forkant ved å forby farlige kjemikalier i solkrem. Hawaii er et øyparadis omgitt av korallrev, og dermed et perfekt sted å innføre en gullstandard som resten av verden bør følge. Dette vil gjøre en stor forskjell i bevaringen av korallrev, livet i havet og det vil være positivt for folkehelsen, skriver han i en e-post til avisen Star Adviser.

Saken fortsetter under bildet

Solkrem kan ifølge forskere skade korallrev. Foto: COLOURBOX
Solkrem kan ifølge forskere skade korallrev. Foto: COLOURBOX

En studie i tidsskriftet Archives of Enviromental Contamination and Toxicology i 2015 viste at visse kjemikalier har stor innvirkning på korallrev. Kjemikaliene oxybenzone og octinoxate fører til at unge koraller dør. I tillegg kan de skade genmaterialet til korallrev og annet liv i havet.

– Dette er den første reelle muligheten for at korallrev skal kunne overleve. Det er mye som tar livet av korallrev, men vi vet at oxybenzone hindrer at de kommer tilbake, sier Craig Downs, en av forfatterne bak studien, til The Guardian.

Kritiske røster mener derimot at lovforslaget kun er til pynt, og at andre faktorer truer korallrev like mye som kjemikalier, for eksempel global oppvarming.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden