Insektsbæsj farger Taj Mahal grønn

Indiske myndigheter leter etter internasjonal ekspertise for å forhindre at Taj Mahal bytter farge. Foto: AP / NTB scanpix.
Indiske myndigheter leter etter internasjonal ekspertise for å forhindre at Taj Mahal bytter farge. Foto: AP / NTB scanpix.

Det vakre, hvite mausoleet Taj Mahal er i ferd med å skifte farge til grønn på grunn av bæsjende insekter.

Indisk høyesterett oppfordrer myndighetene i landet til å lete etter internasjonal ekspertise for å forhindre at Taj Mahal bytter farge, skriver BBC.

Det verdensberømte mausoleet i Agra ble bygget på 1600-tallet til minne om keiser Shah Jahans tredje kone, Mumtaz Mahal, og regnes av mange for å være et av verdens vakreste byggverk.

Årlig trekker «Kjærlighetens tempel» til seg rundt to millioner mennesker som kommer for å se det store mausoleet bygget av hvit marmor. Dessverre trekker Taj Mahal også til seg millioner av bæsjende insekter som er i ferd å gi templet en grønnaktig og mer uønsket farge.

Les også: Voldsomt uvær ødela deler av Taj Mahal

Det er Yamunaelven som renner bak Taj Mahal som får skylden for det økende insektsproblemet. Kloakk og forurensning i elven har ført til et yrende insektsliv som igjen har satt sitt gufne, grønne avtrykk på palassets vegger.

Det er ikke første gang Taj Mahal plages med bæsjende insekter. Flere ganger i løpet av de siste par tiårene har mausoleets hvite marmor blitt dekket med et lag gjørme, tilsvarende menneskers ansiktsmaske, i et forsøk på å rense fasaden.

Nå fryktes det at problemet er økende.

Det siste gjørmebadet ble påbegynt i januar i år.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India Indiske elver får menneskerettigheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden