Danmark gransker flypassasjerer for trygdesvindel

<p>Danske myndigheter kontrollerer flypassasjerer for trygdesvindel når de reiser til utlandet.</p>
Danske myndigheter kontrollerer flypassasjerer for trygdesvindel når de reiser til utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den danske regjeringen har besluttet å granske flypassasjerer for trygdesvindel. De første kontrollene er allerede i gang ved Københavns lufthavn.

– Vi gjør dette først og fremst for å undersøke personer som reiser ut av Danmark, og på den måten gjør seg utilgjengelige for arbeidsmarkedet, eller utfører trygdesvindel på andre måter, sier Danmarks arbeidsminister Troels Lund Poulsen (Venstre).

Han avviser at kontrollene, som først og fremst er rettet mot personer som har reist utenfor Schengen-landene, er et uttrykk for mistillit til danske trygdemottakere.

– Det er det på ingen måte. Nå er det engang slik at en må kontrollere de som mottar sosiale ytelser. Det er snakk om utbetalinger til en verdi av flere milliarder hvert år, sier Poulsen.

Danske myndigheter har til nå stoppet 21 reisende, som ikke hadde stilt seg til rådighet for det danske arbeidsmarkedet. Disse skal nå granskes for trygdesvindel.

Ordningen har også eksistert tidligere, men ble avsluttet i 2016.

Personvernpolicy