Brøt av og stjal tommelen til 2000 år gammel terrakottastatue

Kina raser etter at en 24 år gammel amerikaner brakk av og stjal tommelen til en 2000 år gammel, kinesisk statue under selfieforsøk. Besøkendes skjødesløshet rammer stadig oftere kunst og klenodier.

Den kinesiske leirstatuen var en av ti terrakottakrigere utlånt til Franklin Institute i Philadelphia, USA, og var vurdert til 4,5 millioner USD (37 millioner norske kroner).

Den 21. desember i fjor klarte en 24-åring å ta seg inn på utstillingen etter stengetid etter å ha vært på en fest i et lokale ved siden av.

24-åringen bestemte seg for å ta en selfie sammen med en av de berømte terrakottastatuene, men brøt av en tommel fra statuens venstrehånd i forsøket. Tommelen puttet han i lommen og tok med hjem, skriver New York Times.

Først den 8. januar i år oppdaget ansatte ved Franklin Institute at en av statuene manglet en tommelfinger. Etterforskning startet, og fem dager senere fant FBIs avdeling for kunstforbrytelser frem til gjerningsmannen, en 24-år gammel mann fra Delaware. Den brukne fingeren oppbevarte han i en skuff på soverommet. 24-åringen ga tommelen tilbake og innrømmet alt.

Ber om streng straff

Terrakottastatuene regnes som en uvurderlig del av den kinesiske kulturarven, derfor har tyveriet vakt stor harme i Kina.

Direktøren ved det nasjonale kulturarvsenteret i Shaanxi, som låner ut klenodiene til museer over hele verden, ber nå om «streng straff»

– Vi anmoder USA om at dem som har gjort dette straffes hardt, sier direktøren til den statlig tilknyttede avisa Beijing Youth Daily, ifølge New York Times.

De berømte kinesiske terrakottakrigerne ble funnet ved en tilfeldighet ved utgravingen av en brønn ved byen Xian i 1974. De mer enn 8000 leirfigurene forestiller soldater og ble i år 209 før vår tidsregning begravd sammen med Kinas første keiser, Qin Shihuangdi.

Funnet av leirstatuene kalles en av 1900-tallets største arkeologiske funn.

Pidestaller falt over på utstilling

At en selfie kan føre til skader og ulykker finnes det flere eksempler på. I fjor sommer ødela en kvinne kunst for over 1,6 millioner kroner etter at hun på en kunstutstilling i Los Angeles endte opp med å rasere deler av utstillingen. En video lagt ut på YouTube viser at kvinnen bøyde seg ned for å ta et bilde uten å skjønne at hun lener seg mot en pidestall som kan falle over. Og det er akkurat det den gjør, den faller over. Veltingen fører til en dominoeffekt hvor minst ti pidestaller med skulpturer faller overende. Tre av skulpturene ble permanent skadd, og andre i varierende grad, sa Jocelyn Ingram, talsperson for kunstprosjektet.

Les også: Kunsten er verdt millioner – så snubler hun

Her er andre eksempeler på hvordan turister og besøkendes skjødesløshet og hærverk har rammet eldgammel kulturarv, statuer og kunst:

«Ding Jinhao var her»

I 2013 sørget en kinesisk tenåring for furore både i hjemlandet og i Egypt etter å ha risset sitt eget navn på eldgamle hieroglyfer. På et kunstverk i det 3.500 år gamle Luxor-tempelet i Luxor i Egypt, risset Ding Jinhao inn beskjeden «Ding Jinhao var her» med kinesiske skrifttegn. Episoden utløste en stor debatt i Kina om etikette og om hvordan kinesiske turister oppfører seg ute i verden.

Veltet statue for selfie

En 126 år gammel statue fikk gjennomgå av en selfie-glad turist.
En 126 år gammel statue fikk gjennomgå av en selfie-glad turist.

En 126 år gammel statue fikk gjennomgå av en selfie-glad turist.

I et forsøk på å få et godt bilde av seg selv, gikk det meste galt da en turist ble litt vel ivrig i Lisboa våren 2016. Utenfor togstasjonen Rossio klatret turisten opp på den 126 år gamle statuen av kong Sebastian 1 av Portugal, montert på en vegg tre meter over bakken. Det gikk som det måtte gå: Statuen veltet og falt i bakken i tusen knas.

Les også: 126 år gammel statue rasert i selfie-forsøk

Slo hull i kostbart maleri

Dette vakre blomsterbildet fikk et leit hull i seg etter at en 12 år gammel gutt på Taiwan snublet og stemplet det med knyttneven sin.

Dette vakre blomsterbildet fikk et leit hull i seg etter at en 12 år gammel gutt på Taiwan snublet og stemplet det med knyttneven sin.
Dette vakre blomsterbildet fikk et leit hull i seg etter at en 12 år gammel gutt på Taiwan snublet og stemplet det med knyttneven sin.

Sommeren 2015 endte et 350 år gammelt maleri på kunst-akutten etter at en 12-åring hadde snublet og slått hull i maleriet. Verket «Composizione con vaso di fiori» av den italienske mesteren Paolo Porpora, hadde en estimert verdi på 12 millioner før en taiwansk gutt mistet balansen og slo hull i det. Hullet var på størrelse med en knyttneve, ikke uventet 12-åringens knyttneve, men ble lappet sammen av eksperter kort tid etter ulykken.

Fingre falt av

Under et besøk på et museum i Firenze i 2013 ble nysgjerrigheten for stor for en 55 år gammel kirurg fra Connecticut i USA. Han ble veldig interessert i en 1300-talls statue av jomfru Maria, og la hånden på hennes for å sammenligne størrelsen. Det førte til at en av fingrene på statuen løsnet og falt av. Mannen ble arrestert, men raskt løslatt. Man får nesten krysse fingrene for at han er mer fingernem som kirurg.

Se også: 12-åring snublet og slo hull i mil­lion­kunst

Rispet navnet i Colosseum

To amerikanske turister på besøk i Roma ville forevige besøket med initialene sine i de historiske veggene til Colosseum. De skal ha rukket å risse inn en «J» og en «N» før de ble oppdaget og siktet av lokalt politi for vandalisme. De lokale myndighetene har sett seg lei av turisters signering på historiske steder og har derfor satt skyhøye bøter for vandalisme. Tidligere har en russisk turist blitt bøtelagt med hele 20.000 euro for å ha risset inn en initial på en av veggene i Colosseum.

Stjal øreflipp fra statue på Påskeøya

I 2008 krevde ordføreren på Påskeøya i Stillehavet øret til en finsk turist som skadet øret på en av øyas ikoniske statuer. Den 26 år gamle finnen var mistenkt for å ha forsøkt å stjele en øreflipp på en av øyas berømte steinstatuer. – Øye for øye, tann for tann. Det ville vært en riktig straff, sa ordfører Edmunds Paoa i intervju med internasjonale medier etter hendelsen. Det eneste han fikk fra finnen, var en skriftlig beklagelse.

Se også: Turistene ignorerte alle advarsler - så gikk det galt

Personvernpolicy