Trailersjåfør tiltalt for å ha pløyet gjennom verdensarv

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 40 år gammel peruansk trailersjåfør må møte i retten etter å ha kjørt gjennom og skadet de verdensberømte Nazcalinjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

40-åringen ble arrestert mandag for å ha «forvoldt skade på kulturarv» etter at han pløyde gjennom de berømte Nazcalinjer i en stor trailer.

De berømte, geometriske linjene 450 kilometer sør for hovedstaden Lima, er blant Perus største attraksjoner og regnes som den viktigste historiske arven etter Nazca-folket som levde en gang for mellom 2000 til 1300 år siden.

Sett fra luften, viser de opptil 370 meter lange linjene geometriske figurer og dyrefigurer. Det antas at funksjonen til linjene var å vise vei til spesielle rituelle steder. I 1994 ble Nascalinjene en del av Unescos Verdensarv. Unesco omtaler linjene som en av arkeologiens største gåter.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto av kolibrien - sett fra luften: Wikimedia Commons.
Foto av kolibrien - sett fra luften: Wikimedia Commons.

Lørdag vandaliserte den 40 år gamle peruanske trailersjåføren et område på 50 ganger 100 meter da han kjørte over flere av linjene, melder det peruanske kulturdepartementet i en pressemelding gjengitt i National Geographic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå kan du ta gondolbane til den historiske fjellbyen

Ifølge sjåførens egen forklaring var han ikke kjent i området og hadde tatt av fra motorveien på grunn av motorproblemer. Sjefsarkeolog for området, Jhony Isla, fester imidlertid ingen lit til denne forklaringen. Til den peruanske radio- og TV-stasjonen RPP forteller han at sjåfører daglig tar en snarvei over linjene fordi de ikke vil betale bompenger for å bruke motorveien.

I en uttalelse sier kulturdepartementet i Peru at området heretter vil bli overvåket av droner.

Les også: Nytt tempelfunn avdekker ukjente detaljer om inka-folkenes pyramider

Det er forøvrig ikke første gang de kjente linjene utsettes for vandalisme. I 2014 skapte miljøorganisasjonen Greenpeace stor harme da de i et stunt lagde store, gule bokstaver ved tegningen av en kolibri. Teksten var «Tid for endring! Framtida er fornybar.»

Greenpeace beklaget senere stuntet, men det kan ta flere hundre år før bokstavene de lagde forsvinner fra landskapet.

Les også: Machu Picchus nabo