Putins nye drømmepark er en av verdens dyreste

Artikkelen fortsetter under annonsen

På ruinene av det som gjerne ble omtalt som «verdens styggeste hotell» har Russlands president Vladimir Putin latt bygge en av verdens dyreste parker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

480 millioner dollar, omlag 3,7 milliarder norske kroner, har den kostet, den første store, nye parken i Moskva på 60 år.

Zarjadje-parken er navnet på Putins prestisjepark som før jul åpnet i sentrum av den russiske hovedstaden - som et ledd i den omfattende oppgraderingen og moderniseringen av hele Moskva før VM i fotball sparkes i gang til sommeren.

Og det er trolig byens beste tomt det er snakk om. Zarjadje-parken ligger nemlig rett ved Kreml og den berømte Vasilij-katedralen, på ruinene av det enorme Hotell Rossija, betongkomplekset som i flere tiår ble omtalt som «verdens styggeste hotell».

Les også: En statue av Kalasjnikov-skaperen er avduket i Moskva

«Alt er kunstig»

I 2006 ble det beryktede hotellet revet og området lå brakk i flere år, inntil den russiske presidenten Vladimir Putin i 2012 trumfet gjennom at området skulle gjøres om til en park. Det New York-baserte arkitektkontoret Diller Scofidio + Renfro fikk det prestisjefulle oppdraget med å designe utformingen av den 13 hektar store parken, skriver avisen Business Insider Nordic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I november i fjor ble Moskvas nye og grønne landemerke høytidelig åpnet av Vladimir Putin, til glede for noen og til forargelse for andre.

Folk nyter utsikten fra den nye gangbroen. Foto: Vasily Maximov / AFP
Folk nyter utsikten fra den nye gangbroen. Foto: Vasily Maximov / AFP

Ifølge den russiske finansavisen Vedomosti splitter Zarjadje-parken Moskvas innbyggere i to.

– Formen på parken er moderne og internasjonal, men innholdet er patriotisk. Alt er kunstig, ingenting er naturlig, skrev avisen i en kommentar, ifølge Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gode grunner til å besøke St. Petersburg

Fire klimasoner

Zarjadje-parken er åpen døgnet rundt og har inngang fra alle kanter. Et omfattende overvåkningssystem med flere hundre kameraer skal ivareta sikkerheten.

Parken er delt opp i fire klimatiske soner som representerer Russlands natur: Tundra, steppe, skog og myrlendte elvelandskap. Parken inneholder også spisesteder, et marked, en arkeologisk museum, forskningssenter, en isgrotte og et amfiteater. Våren 2018 åpner også en ny konsertsal med en gigantisk glasskuppel.

Den største attraksjonen er likevel kanskje den «svevende» broen - en V-formet og tynn utstikker fra parken og over bredden av Moskva-elva.

Les også: Dette skal lokke turister til Dubai i 2018