Flyturer roter det til i hodet ditt

Mange opplever store følelsesmessige svingninger ombord på fly, og det er ikke bare innbilning, viser ny forskning.
Mange opplever store følelsesmessige svingninger ombord på fly, og det er ikke bare innbilning, viser ny forskning. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke innbilning, du blir både mer emosjonell og gråter lettere på lange flyturer, viser en ny britisk studie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en studie basert på passasjerer som brukte flyplassen Gatwick i London, sa 15 prosent av alle menn og 6 prosent av kvinnene at de gråter lettere av filmer på lange flyturer.

Den verdenskjente britiske musikeren Ed Sheeran er blant de som også blir ekstra emosjonell i den samme situasjonen, skriver BBC.

Blant årsakene til dette fenomenet nevner man sorg over å forlate sine kjære, opprømthet over selve reisen og hjemlengsel, men det skal også være sider ved selve flyturen som påvirker følelsene.

Tidligere har det blitt påvist at også smaksløkene endres 10 kilometer over landjorda.

Flere vil fly

– Det er ikke gjort mye forskning rundt dette tidligere, siden dette ikke er noe stort problem for friske mennesker, sier Jochen Hinkelbein som skal ledet et tysk forskningsinstitutt i Köln.

– Men når reiser blir billigere vil også flere eldre og mindre friske legge ut på lange flyturer, og det har ført til at interessen øker, sier han til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetskanalen nevner at fuktigheten er lavere i kabinen, og at luften som pumpes inn kjøles ned til bare 10 grader for blant annet å redusere kroppsvarmen. Og et lavere lufttrykk også kan redusere oksygeninnholdet i blodet med fra 6 til 25 prosent, noe som også kan bidra.

Gråter av glede

Professor Stephan Legg ved Massey Univeristy i New Zealand, siteres også på agt dette kan påvirke humøret - for noen også i en positiv retning.

Og medieprofessor Stephan Groening ved University of Washington tror det like gjerne kan være lykke som får folk til å gråte. Han mener kjedsomhet, i kombinasjon med opplevelsen av privatliv med en liten skjerm og øretelefoner, kan få folk til å felle tårer.

– Å gråte på flyreiser er egentlig av lettelse, ikke av sorg, sier Groening til BBC.