Dubai for hele familien

Innen fem år skal du kunne se Dubai fra luften med verdens første passasjer-drone, Volocopter, som vil fungere som en lufttaxi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Innen fem år skal du kunne se Dubai fra luften med verdens første passasjer-drone, Volocopter, som vil fungere som en lufttaxi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er ikke bare luksusshopping, gull og glamhoteller som frister turistene til Dubai. Nå strømmer barnefamiliene til De forente arabiske emirater.

– For noen år siden, da vi startet opp med Dubai og emiratene, var det et eksklusivt storbyreisemål for langweekender. Men nå har kundegruppen forandret seg veldig. Destinasjonen har også fått et ekstremt fokus på barnefamilier, forteller Beatriz Rivera, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo.

FAKTA: REISEFAKTA DUBAI:

Ørkenlandet kan naturlig nok by på sol nesten hele året. Og varme! Unngå sommeren, når temperaturene ofte bikker 40 pluss grader og vannet 33. I vinterhalvåret kan du forvente rundt 25–30 grader, med 21-25 i badevannet.

SLIK KOMMER DU DEG HIT: Emirates flyr direkte mellom Oslo og Dubai. Norwegian flyr via København eller Stockholm. Priser fra rundt 4.400–5.000 kr. Flytid cirka 6,5 timer. TUI, Apollo, Ving, Vista Travel og Solia er blant mange som tilbyr pakketilbud til Dubai.

På nett: www.visitdubai.com

De siste årene har det nemlig dukket opp en haug nye fornøyelsesparker og familieattraksjoner, inkludert et stort Legoland og tre store temaparker på destinasjonen, som World Travel Awards i fjor kåret til verdens beste reisemål, for fjerde år på rad.

I fjor reiste rundt 45.000 nordmenn til landet, ifølge turistmyndighetene. Og enda flere blir det sannsynligvis i år. I september hadde de elleve prosent flere nordmenn på besøk enn året før.

– Mye av veksten de siste årene har kommet nettopp fra barnefamiliene, sier Rivera, som forteller at de har hatt en dobling i etterspørselen på reisemålet fra år til år.

Les også: Den store strandguiden til Sri Lanka

Tar dagsturer

Også Ving melder om en dobling av bestillinger for den kommende vinteren. I likhet med Apollo har de utvidet tilbudet med flere destinasjoner i de andre emiratene.

– De som har sol og bading som hovedformål, velger ofte å bo i et annet emirat enn Dubai og heller ta dagsturer inn til byen. Noe som tar en times tid, sier Rivera.

Hun forteller at barnefamiliene ofte velger å bo i Ras al Kaimah eller Fujairah, som er hakket rimeligere og roligere enn Dubai.

– I Fujariah har vi også fått et nytt sportssenter. Området har masse fjell, og er flott for turgåing og terrengsykling – om vinteren, vel å merke, påpeker hun.

Apollo tilbyr også hoteller i Aiman, en roligere og mindre versjon av Fujariah, samt til «kulturhovedstaden» Sharjah, som har mange museer og severdigheter.

– Det er det mest konservative emiratet, som er mest for dem som er interessert i autentisk arabisk kultur. Det er ikke alkoholservering her, forteller hun.

– Hvordan selger det blant ferieglade nordmenn?

– Haha, vi lurte litt på det, men det har faktisk gått veldig fint, sier Rivera.

Ikke billig

Det er imidlertid ikke Emiratene du reiser til om du har en slunken lommebok.

– Prisnivået er litt dyrere enn for eksempel Kanariøyene, men kan konkurrere med en thailandferie. De fleste hotellene tilbyr veldig bra all inclusive – med mange gode restauranter. Det finnes også mange rimeligere restauranter og food trucks i byene. Men ja, det å gjøre ting koster ofte litt. Fornøyelsesparkene og vannlandene er ikke billige, men det finnes gode hotell- og familierabatter, tipser hun.

Saken fortsetter under bildet

Dubai satser kraftig på barnefamilier, og fikk i fjor et eget Legoland. Foto: LEGOLAND DUBAI
Dubai satser kraftig på barnefamilier, og fikk i fjor et eget Legoland. Foto: LEGOLAND DUBAI

Landet som har alt

Også TUI melder om økt interesse for destinasjonen.

– Salget er opp elleve prosent sammenlignet med samme tid i fjor, forteller kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI.

Også de merker at reisemålet er populært blant familier.

– Dubai har alt! Fra skianlegg og strender til verdens beste shopping, historiske monumenter og travle souker, påpeker hun.

Selv om landet er mest kjent for sine ekstravagante luksushoteller, er det også rimeligere hoteller å oppdrive. Mange av dem ligger litt lenger inn i byen, i Bur Dubai eller Deira, i Dubais historiske sentrum. Her ligger også alle soukene. Men du må ta taxi til stranden.

– Det finnes noe for de fleste lommebøker. Gjennomsnittsprisen for en reise ligger faktisk litt lavere enn den gjorde i fjor, forteller Aspengren, som forteller at TUI har priser fra rundt 5400 kroner for en uke.

Les også: Mexicos herlige barfotparadis

Alltid noe nytt

– Dubai er også byen der alt forandrer seg hele tiden, så det er alltid noe nytt å se, selv om du har vært her før, påpeker Aspengren.

Nå bygges blant annet verdens største pariserjul, Ain Dubai, som skal rage 210 meter opp i luften. Og på Jumeirah Beach åpnet akkurat La Mer, et helt nytt gigantisk strandområde. Her er stemningen mer avslappet, cool, rustikk og lavbygd, med mer enn 130 cafeer og små butikker, beach club-er, berg- og dalbaner og flotte lekeområder for barn. Pluss masse fasiliteter for sport både på land og til vanns. Akkurat nå ferdigstilles også The Warf, som blir en del av La Mer, med surfepark, vannland og kino. Dette området skal åpne i begynnelsen av 2018.

Etter nyttår starter også byggingen av et nytt, flytende luksusresort, The Floating Venice – i venetiansk stil.

Saken fortsetter under bildet

Det nyoverhalte industrikvarteret Alserkal Avenue er i ferd med å bli Dubais mest trendy kunstsentrum. Foto: ALSERKAL AVENUE
Det nyoverhalte industrikvarteret Alserkal Avenue er i ferd med å bli Dubais mest trendy kunstsentrum. Foto: ALSERKAL AVENUE

Kultursatsing

Byen satser også sterkt på å styrke sin kulturelle kapital. Det superhippe, nyoverhalte industrikvarteret Al Quoz på Alserkal Avenue er i ferd med å bli Dubais mest trendy kunst- og kultursentrum, med kunstgallerier, røff arkitektur, cafeer og små boutiquer.

Det er også mange spektakulære arkitekturprosjekter på gang, og mange av de store arkitektfirmaene, som Zaha Hadid Architects, Foster + Partners og Santiago Calatrava har det siste året etablert egne kontorer i byen, og jobber med oppsiktsvekkende prosjekter. I sommer var 58 etasjer av Calatravas Dubai Creek Tower, som skal bli verdens høyeste tårn, ferdigstilt. Men tårnet har ikke planlagt åpning før i 2020.

I september begynte også testflygninger med verdens første flygende passasjer-drone, Volocopter, som om noen år skal fungere som en elektrisk, stillegående lufttaxi i den trafikktette byen.

Ikke for alle

Men Dubai er fortsatt ikke byen for deg som er homofil, utagerende partyløve eller vil ha sex på stranden. Landet har noen av verdens strengeste straffer for å kline, vise at du er homofil, gå for lettkledd eller drikke alkohol på offentlig område.

– Man skal huske på at man er gjest uansett hvor man reiser, og respektere lokale skikker og kultur, påpeker Nora Aspengren i TUI.

Se & gjøre i DUBAI:

FOR FAMILIER:

Dubai er blitt et mekka for barnefamilier, og har de siste årene åpnet noen av verdens mest moderne familieparker. Inngang koster typisk rundt 500 kroner, men det finnes familierabatter.
Dubai Parks & Resorts, 45 minutter utenfor sentrum, består i dag av tre temaparker – et digert Legoland med en egen vannpark, som åpnet i fjor, som passer for barn opp til 12 år. I tillegg er det en Bollywood-avdeling og fornøyelsesparken Motiongate, med berg- og dalbaner og kjente filmer som tema. I år har det åpnet et nytt «Hunger Games»-område her. Mens podene koser seg her, kan mor gå shoppingbananas på italienske The Outlet Village, ved siden av.
Du kan også besøke verdens største innendørs temapark, IMG Worlds of Adventure, som også åpnet i fjor høst med fem temasoner med en rekke fartsfylte attraksjoner.
I vinter åpnet Aventura Adventure Nature Park i Mushrif Park, med klatrepark og ziplines.
Det finnes en rekke badeland rundt i Dubai. Aquaventure er det største, på Atlantis The Palm, men Wild Wadi Waterpark holder også fortsatt koken. Har du med deg smårollinger, er Splash Pad på The Beach et trygt alternativ.
Besøk observasjonsdekket på 124. etasje i Burj Al Khalifa, verdens høyeste bygning. Bestill billetter i god tid på forhånd!

STRANDLIV:

Det er milevis med strender i Dubai. De aktive vil elske sporty Kite Beach. De trendy digger JBR Beach, som også har verdens største oppblåsbare badeland. Men områdene får nå konkurranse av det splitter nye, lekre og familievennlige strandområdet La Mer i Jumeirah, der de snart også åpner The Wharf, med surfepark, vannland og kino. Det ultimate bildet av det ikoniske hotellet Burj Al Arab tar du imidlertid fra Sunset Besach. Eller hva med en joggetur langs den 14 kilometer lange dempede joggeløypa langs Jumeirah Corniche?
ØRKENOPPLEVELSER:
Ri på kamel, bli med på tur med firehjulstrekker, se falkeshow og spis lunsj i et beduintelt. Eller titt på stjernene i det nye UFO-formede, astronomiske opplevelsessenteret Al Thuraya Astronomy Centre, som har et enormt teleskop og utstilling av meteoritter.

GRØNNE OPPLEVELSER:

Opplev den største naturlige blomsterhagen i verden, Dubai Miracle Garden, med mer enn 45 millioner blomster og planter. Mange av dem er satt opp som avanserte skulpturelle former, hus, fly og portaler. Ta en tur i regnskogen på The Green Planet, som er fylt med tropiske planter, fugler og dyr. I Dubai Mall er det også et stort akvarium.

SKI & SHOPPING:

Blir du lei av sol og hete, kan du kjøle deg ned på et av de enorme, luftavkjølte shoppingsentrene. I verdens største kjøpesenter, Dubai Mall, som har mer enn 1.200 butikker. Eller besøk Mall of the Emirates, som har en skibakke innendørs. I Outlet Mall kan du kjøpe fjorårets kolleksjoner til halve prisen. For flere rimelige motekupp, kan du besøke Garderobe’s USPs butikk i Jumeirah, der du kan handle pent brukte designerklær. Eller gå for en litt mer autentisk shoppingrunde i parfyme-, gull-, krydder- eller tekstilsoukene, som er spredt ut i det gamle sentrumet Deira og Bur Dubai.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy