Meny

Islandsk alarm: Sovende kjempe i ferd med å våkne

Öræfajökull er en isdekket vulkan som ligger sørøst på Island, og som glacialt er en sørlig utløper av Vatnajökull. Det er den største aktive vulkanen i landet. Foto: Wikimedia Commons
I 290 år har Öraefajökull sovet fredelig. Nå melder seismolog at noe er i ferd med å skje, og at det kan bli farlig dersom vulkanen skulle våkne.

Da den islandske vulkanen Eyafjallajökull fikk utbrudd i 2010, påvirket en gigantisk askesky flytrafikken i flere deler av Europa i flere dager. Her hjemme ble hele luftrommet over Norge stengt fra klokken 10.00 den 15. april det året.

Nå rettes vaktsomme øyne mot Öraefajökull, landets største aktive vulkan som befinner seg sørøst på sagaøya og som hadde utbrudd sist i august 1727.

Det virkelig store utbruddet kom i 1362, da stor mengder tefra ble kastet ut. Som følge av flom og tefranedfall ble Litla-Hérað-distriktet ødelagt, og det tok mer enn 40 år før folk vendte tilbake.

Siden 1727 har den ligget i dvale, men nå ser det ut til at søvnen er i ferd å slippe taket. Seismolog Reynir Bödvarsson fra Uppsala universitet sier til SVT at det er begynt å skje noe under isbreen som dekker vulkanen.

– Noe har begynt. Det har vært flere jordskjelv og annen seismisk aktivitet i området, og smeltevannet som strømmer fra isbreen har begynt å lukte av svovel, sier han til SVT.

Les også: Vulkanen Katla er på overtid: – Folk har én time på seg til å komme seg ut

(Saken fortsetter under)

Cirka 700 mennesker ble evakuert da Eyjafjallajökull hadde utbrudd 20. mars og 14. april 2010. Foto: Wikimedia Commons

Seismologen mener det ikke er klare indikasjoner på at et utbrudd er like rundt hjørnet. Likevel er varsellampene begynt å blinke og Islands metrologiske institutt har hevet beredskapsnivået til gult

– Det som er bekymringsfullt, er at Öraefajokull er en farlig vulkan ettersom det bor folk svært nær den. Flere landsbyer ligger ved siden av, sier Bödvarsson til SVT.

Dersom et utbrudd skulle inntreffe, er det ikke bare lava, aske og gass som kan utgjøre faremomenter. Öraefajokull er nemlig en del av Islands største isbre Vattnajökull, og et utbrudd kan forårsake voldsomme oversvømmelser av smeltet isbrevann. Alt dette kan i verste fall gi store forsinkelser i flytrafikken.

VIDEO: Her eksploderer en vulkan i Japan i mai 2015.

Les også:

Verdens 20 beste land å besøke

Syv historiske plasser som Europa har glemt

Hellas' synkende spøkelsesby

Reise
Populært