Meny

Rekordmange norske feriemager i årets sommermåneder

Ferien kan lett bli ødelagt om man blir smittet av virus og bakterier som gir mage- og tarminfeksjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det skal ikke mye til før ferien er ødelagt av magesjau og feber. Se hvilke land som troner på topp tre-listen.

Stadig flere nordmenn får mage- og tarmsykdommer når de er på reise. I en fersk pressemelding melder SpareBank 1 om økning av saker relatert til såkalte sommermager på seks prosent siden i fjor. Gjennomsnittlig forsikringsutbetaling som følge av magetrøbbel på ferie sist sommer, lå på om lag 10.000 kroner.

Skadeforebygger Therese Nielsen. Foto: SpareBank 1

– Vi fikk inn 4.040 skader i årets sommermåneder. Det er rekordhøyt, og vi har sett en jevn økning på feriemage de siste tre årene, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

– Nordmenn finner stadig nye reisemål. Vi blir på mange måter vårt eget reisebyrå og setter sammen vår egen reiserute. Bakteriefloraen i andre land kan være veldig annerledes enn i Norge og det skal ikke mye til før ferien er ødelagt av magesjau og feber, fortsetter hun.

Les også: Er du over pensjonsalder? Da bør du sjekke nøye hva reiseforsikringen din dekker

Karin Tranberg, direktør for Medisinsk divisjon i SOS International, forteller at det er tre land som utmerker seg.

– Når vi ser på saker med såkalt feriemage blant norske reisende, som vi har hjulpet i årene 2014-2016, så er Spania klart nummer en etterfulgt av Thailand og Tyrkia. Deretter er det et stort hopp ned til de neste landene på listen.

Indonesia er et eksempel på en destinasjon hvor det medisinske tilbudet ikke er av den kvalitet nordmenn er vant til. Alvorlige sykdomstilfeller vil gjerne kreve at pasientene må evakueres til et annet land for behandling.

– Utviklingen i antall saker følger nordmenns reisevalg og trenger ikke være et uttrykk for bedre eller dårligere hygiene i de forskjellige land. Så når andelen av mageinfeksjonssaker i Tyrkia har gått ned, kan det skyldes at mange nordmenn de senere år har unngått Tyrkia som reisemål på grunn av den politisk uroen og i stedet reiser til Spania, sier Tranberg.

De viktigste rådene for en stabil mage

– I mange områder bør du unngå å drikke vann fra springen. Sørg for at forseglingen på flasken ikke er brutt når du bestiller en flaske vann på restaurant, og isbiter bør være laget av flaskevann, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Hun anbefaler også å styre unna trallene på gata som tilbyr raske retter, om sulten skulle melde seg etter en tur på byen. Turister bør også holde seg unna løse dyr da rabies forekommer i mange land.

– På apoteket får du mange gode råd for hva som er smart å ta med seg før avreise. Og så bør du følge de anbefalte vaksinene for området du skal til, avslutter Nielsen.

Kilde: SpareBank 1 Forsikring

Les også:

Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen

Spania, Hellas og Kroatia på ferierende nordmenns skadetopp

Den norske invasjonen på Kanariøyene har økt i styrke

Skal du på Europaferie? Det kan komme til å koste deg dyrt!

Helse og livsstil
Reise
Populært