Flypassasjerer på vei til USA må besvare sikkerhetsspørsmål

Lufthansa er et av selskapene som innfører «sikkerhetsintervjuer» for passasjerer som skal til USA. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Lufthansa er et av selskapene som innfører «sikkerhetsintervjuer» for passasjerer som skal til USA. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra torsdag av må alle reisende til USA besvare en rekke sikkerhetsspørsmål før avreise. Norske reisende bes beregne ekstra god tid.

– Vi ber om at reisende til USA fra i morgen av beregner seg ekstra god tid til innsjekk. De som har reist til USA, vet at det er flere dokumenter som skal kontrolleres. Når vi nå får en utvidet sikkerhetssjekk må vi ta høyde for at dette tar mer tid enn før. Hvis reisende følger oppfordringen om å komme litt tidligere til flyplassen enn de normalt ville, håper vi at den nye prosedyren ikke skal skape problemer for USA-avgangene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.

De nye reglene gjelder for alle flyselskaper som flyr til USA. Alle som sjekker inn, vil måtte svare på fem-seks spørsmål fra flyselskapenes personale før de kan starte på reisen.

– Bestemmelsene er slik at dersom våre mannskaper ikke får svar som de synes er tilfredsstillende i disse sikkerhetsintervjuene, vil reisende i verste fall måtte nektes å fly. Det håper vi selvsagt å unngå, sier Johansen.

Overfor nyhetsbyrået AFP bekrefter Norwegian at bestemmelsene også gjelder for deres passasjerer på avganger til USA.

Ifølge selskapet vil passasjerene motta instruksjoner på SMS om de nye rutinene. Innsjekkingsskrankene til Norwegian kommer også til åpne så mye som fire timer før avgang for å unngå problemer.

Reglene gjelder over hele verden og dermed også for reisende som mellomlander i andre land.

Air France opplyser at deres passasjerer på vei til USA på flyplassene Orly og Charles de Gaulle vil få utdelt et spørreskjema de må besvare. De som reiser med Lufthansa, kan måtte gjennomgå korte «intervjuer» når de sjekker inn eller ved gaten. Emirates vil innføre intervjuer for passasjerer som reiser fra Dubai til USA.

Les også:

Innreise til USA: Det kan bli dyrt å fylle ut feil skjema

Ny øy dukket opp utenfor USA

Personvernpolicy