Meny

Nytt supersonisk jetfly skal kutte flytiden i to

S-512 Quiet Supersonic skal kutte avstanden mellom for eksempel New York og Tokyo fra 12 til 6 timer. Se video i vinduet over.
S-512 Quiet Supersonic skal kutte avstanden mellom for eksempel New York og Tokyo fra 12 til 6 timer. Se video i vinduet over.
S-512 Quiet Supersonic blir løftet frem som luftfartens fremtid. Nå har prototypen på jetflyet, som skal skjære flytiden ned til det halve, gjennomført sine første vellykkede testturer.

Sist helg fullførte Boston-baserte Spike Aerospace totalt syv korte supersoniske flyreiser – som vil si hastighet over lydhastigheten - på et privat testfelt i New England. Fokus lå på å teste selve designutformingen og flykontrollene til SX-1.2 som er prototypen på S-512 Quiet Supersonic Jet.

Mellom hver av de ubemannede testflygingene, gjorde ingeniørene justeringer av flyets midtpunkt for masse, balanse og kontrollflater. I tillegg ble det samlet data på flyets ytelse.

– SX-1.2-testflygningene ble gjennomført i en realistisk setting og gir derfor betydelig mer data sammenliknet med vindtunneltester utført i et kunstig miljø, sier president og administrerende direktør Vik Kachoria i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

– Vi var i stand til å teste ikke bare håndteringen, men også en rekke andre hensyn, fortsetter han.

Les også:   Trange fly vekker oppsikt: – Som Titanic

(Saken fortsetter under)

Legg merke til det iøynefallende fraværet av vinduer. I stedet vil kameraer installert på utsiden av flyet livestrømme bilder tilbake på HD-skjermer som går langs hele den innvendige passasjerkabinen. Foto: Spike Aerospace

Spike Aerospace sier at de vil ha det første S-512-flyet opp i himmelen innen 2021. Kundeleveranser er planlagt å begynne i 2023. Selskapet vil gjennomføre flere testflyginger tidlig i november, samtidig som arbeidet på den neste prototypen, SX-1.3, er i full gang.

Når jetflyet kommer i kommersiell tjeneste, vil den ha plass til opptil 22 passasjerer og ha en rekkevidde på 6.200 mil og en hastighet på Mach 1.6, som bryter lyd-barrieren på 1.100 kilometer i timen. I praksis betyr det at flyreiser mellom New York og Los Angeles, eller London og Dubai, kommer på knappe tre timer.

For langdistanse internasjonale flyvninger, som for eksempel mellom New York og Dubai eller Tokyo, skal flytiden bli kuttet drastisk fra 12-13 timer til seks til syv timer.

Les også:  Født på fly – får gratis billetter resten av livet

Reise
Populært