Bangkoks sexindustri får byen til å synke

Millionbyen Bangkok ligger mellom en halv og to meter over havet og derfor ekstra sårbar for oversvømmelser. Bildet er fra en voldsom oversvømmelse høsten 2011. Foto: AP / NTB scanpix.
Millionbyen Bangkok ligger mellom en halv og to meter over havet og derfor ekstra sårbar for oversvømmelser. Bildet er fra en voldsom oversvømmelse høsten 2011. Foto: AP / NTB scanpix.
Thailandske myndigheter med varsku: – Sex får Bangkok til å synke med en centimeter i året.

Massasjesalonger og bordeller i Thailands hovedstad Bangkok pumper opp så mye grunnvann at byen synker med en centimeter i året, advarer thailandske myndigheter ifølge storavisen The Sydney Morning Herald.

Millionbyen Bangkok ligger mellom en halv og to meter over havet og er derfor ekstra sårbar for oversvømmelser. I 2015 advarte Thailands nasjonale reformkomité (NRC) om at hovedstaden, som huser rundt 10 millioner innbyggere, kan ligge under vann innen 20 år dersom utviklingen fortsetter.

Les også:  Bangkok vil forby gatemat

Ureglementert vanntapping

Den thailandske politikeren Chuwit Kamolvist, som tidligere var landets største eier av massasjestudioer, sier i lokale medier at bordellene pumper opp grunnvann på grunn av deres enorme vannbehov. Skulle vannet kjøpes lovlig, ville det føre til ekstreme kostnader, hevder han.

– Derfor tyr de til grunnvann som de pumper opp fra 100 meter under bakken, uttalte Chuwit til TV-programmet Thairath, ifølge The Sydney Morning Herald.

Tappingen foregår i et så stort omfang at vannivået ikke rekker å heve seg, noe som igjen fører til at jorda presses sammen og byen får nedsig. Vekten av massive skyskrapere i Bangkok bidrar også til å presse grunnen nedover.

Les også:   Derfor flommer Bangkok over

Enorme mengder vann

Ifølge Chuwit trengs det rundt 1000 liter vann for å fylle opp hvert av massasjestudioenes spa-bassenger, og hvert rom brukes i gjennomsnitt tre ganger hver kveld. De fleste store studioene har rundt 100 rom.

– Til sammen er det snakk om opp mot 300.000 liter badevann per døgn for hvert sted, sier Chuwit - og legger til at det per i dag finnes 120 offisielt registrerte massasjesalonger i Bangkok, men at det faktiske antallet er mye høyere.

Myrområde

Bangkok ble grunnlagt i et myrområde som gradvis ble drenert og dyrket. Moderniseringen av byen ble gjort for alvor fra 1950-tallet da de fleste kanalene som gikk igjennom byen ble tettet igjen og vestlig bebyggelse ble oppført, skriver Wikipedia i sin omtale av den thailandske hovedstaden.

Les også:  Thailand kjemper mot naturkreftene

I rapporten til NRC i 2015 kom Thailands nasjonale reformkomité med flere forslag til hva som kunne gjøres for å redde byen eller bremse siget. Et av de mest radikale forslagene var å flytte hovedstaden til et mer sikkert område.

Reise
Populært