Klimaendringer kan gi ubehagelige flyreiser

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremtidens flyreiser kan bli tre ganger så turbulente som i dag på grunn av klimaendringer, advarer forskere i ny studie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykker om bord på fly vil bli vanligere og tiden du må sitte fastspent i flysetet vil øke, dersom ekspertenes prognoser for fremtidens flyturer slår til.

En ny rapport hevder at klimaforandringer vil gi mer turbulens på flyreisene de neste tiårene. Det er forskerne Paul Williams, Luke N. Storer ved Universitet i Reading og Manoj M. Joshi ved Universitetet i East Anglia som har utarbeidet rapporten som er presentert i journalen Geophysical Research Letters, skriver den britiske avisen Telegraph.

Les også: Det er ikke flystyrt du skal være redd for

Forskerne har allerede registrert at såkalt clear air turbulence (CAT), eller klarluftsturbulens på norsk, er økende. Denne turbulensen er usynlig. Dermed er den vanskelig å forutse for pilot og radar.

Den nye studien til Universitetet i Reading er den første som kommer med en omfattende matematisk modell som skal forutsi de langsiktige globale forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonen er at innen år 2050 vil antallet ulykker om bord på fly tredoble seg som en konsekvens av økende turbulens.

Les også: Så farlig er egentlig turbulens på flyet

– Med mindre luftfartsmeteorologene blir bedre på å forutsi turbulensflatene, vil passasjerene oppleve økende ubehag på grunn av kraftig risting i flyet og større risiko for skade, sier professor Williams i rapporten.

Forskerteamet anbefaler bedre prognosesystemer slik at kabinpersonalet kan få passasjerene på plass og fastspente i tide.

Les også: Dette er de beste setene på flyet - for enhver anledning