– Alanya er fortsatt et av de beste stedene for solhungrige nordmenn

I forbindelse med kampanjen #JaJegReiser, produserte Det Skandinaviske Samfunn i Alanya en presentasjonsvideo av den tyrkiske middelhavsbyen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia-entusiast Steinar Johansen nekter å la politisk uro, dyre flypriser og lav reiselivskapasitet hindre ham i å vende tilbake til sitt solparadis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rekordåret 2013 dro nærmere 400.000 nordmenn på pakketur til Tyrkia. Men da 2017 var inne i sine første måneder, så det meget dystert ut for landet som henter 12 prosent av sin bruttonasjonalinntekt fra turistnæringen. Terrorangrep og politisk uro fikk besøkstallene til å stupe, og en rekke reiselivsoperatører kuttet kraftig ned på Tyrkia-kapasiteten.

En av de som ikke har gitt opp Tyrkia er Steinar Johansen (67) fra Nøtterøy. Han kom til byen Alanya for første gang i 2001, og siden har han vært der hver høst og vinter. Han beskriver menneskene som den største positive overraskelsen, med deres vennlighet, hjelpsomhet og gode humør.

Les også: Mobiliserer til Tyrkia-retur for norske solturister

– Du føler deg velkommen med en gang. I tillegg er det et godt og ikke minst rimelig land å leve i, noe som er viktig når du skal bo der fem måneder i året. I løpet av denne tiden har jeg opparbeidet meg et godt sosialt nettverk både med tyrkere og folk fra andre nasjonaliteter, forteller han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret fokus da nedgangstidene meldte seg

Johansen er tidligere bankmann i Nordea og nå pensjonist. Sammen med kommunikasjonsstudent og medhjelper Cinar Simsek (26) driver han Facebook-siden Det Skandinaviske Samfunn i Alanya. Siden, som snart passerer 15 000 følgere, ble opprinnelig etablert for å skape et godt fellesskap for skandinaver som oppholder seg i Alanya høst- og vintersesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Steinar Johansen fotografert i Mahmutlar, en by i provinsen Antalya, 10 km øst for Alanya. Foto: Privat
Steinar Johansen fotografert i Mahmutlar, en by i provinsen Antalya, 10 km øst for Alanya. Foto: Privat

– Fokuset skulle være å stimulere pensjonister til å ta vare på helsa, være sosialt aktive og bruke sine iboende ressurser til fellesskapet beste, forteller han til ABC Nyheter.

– Da nedgangstidene innen turismen ble tydeliggjort i Alanya, hvor levekårene for den enkelte tyrker ble merkbart dårligere, ble sidens fokus endret til også å arbeide for å få turistene tilbake. Hensikten var å bidra med formidling av informasjon om det Alanya står for og gjennomførte, for å skape et trygt og godt sted for turister å feriere og oppholde seg i over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Kroatia har virkelig eksplodert i år

Atmosfære, sol og det tyrkiske kjøkken

Tidligere i år kjørte Johansen og Simsek i gang en internasjonal kampanje med hashtagen #JaJegReiser, som skulle vise bransjen at nordmenn fremdeles ønsker å reise til Tyrkia. I den forbindelse produserte de en presentasjonsvideo av Alanya som du kan se øverst i saken.

Johansen beskriver Alanya som et av de beste og rimeligste stedene for solhungrige nordmenn, og trekker fram byens høye trivselsfaktor.

– Store som små trives i Alanya. Byen har sin egen atmosfære og varme – her finner du en naturlig miks av turisme og byliv. Det finnes flere flotte og barnevennlig strender, og du trenger ikke gå langt fra hotellet eller leiligheten før du er midt i det lokale livet i en moderne tyrkisk by.

– Områdene rundt byr også på mange spennende opplevelser. Du kan i tillegg bli med på utflukter eller oppleve Alanya på egen hånd. For ikke å snakke om det tyrkiske kjøkken, som rangeres som en av de tre beste i verden, forteller Tyrkia-entusiasten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turistene strømmer igjen til Tyrkia

Kommentarfelt fylt av frustrerte nordmenn

Fra å være nordmenns absolutte feriefavoritt, har flere reiselivsaktører kuttet kapasiteten dramatisk i år når det gjelder Tyrkia. Hva er din kommentar til dette?

– Jeg forstår godt hvorfor selskapene har gjennomført dramatiske kutt i kapasiteten. På bakgrunn av all negativ omtale Tyrkia har fått i media de siste årene, har det ikke vært annet å vente. Imidlertid opplever vi som kjenner Tyrkia at media har overfokusert og vært unødig negative til Tyrkia i forhold til andre land der terror har rammet befolkningen.

Han forteller at Facebook-gruppen hans har mottatt utallige kommentarer på sine innlegg, der nordmenn er nesten desperate etter å få tak i en flytur eller pakkereise til Tyrkia.

– Nedleggelse av direkteruter i vårt langstrakte land er blitt mottatt med frustrasjoner og skuffelse. Folk ønsker å reise, men ettersom direkterutene er nedlagt medfører det store ekstra kostnader for de som må reise via Gardermoen for å komme til Tyrkia. I tillegg har både SAS og Norwegian redusert sine ukentlige flyavganger betydelig. Folk sliter med å få tak i reiser og mange har gitt opp forsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mitt klare inntrykk er at flyselskapene og turoperatørene i for stor grad har vært pessimistiske med hensyn til nordmenns ønsker om å dra til Tyrkia. Min klare oppfordring til flyselskapene er å få tilbake direkterutene slik at nordmenn igjen kan reise til sin feriefavoritt nummer én.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

(Saken fortsetter under)

Alanya sentrum og havnen. Det varme middelhavsklimaet, områdets naturattraksjoner og den historiske arven gjør Alanya til et populært reisemål for turister. Foto: Steinar Johansen

– Reis nå!

Johansen forteller at den politiske uroen i Tyrkia er noe de har merket lite til i Alanya.

– Tvert i mot så merker vi at både myndighetene og befolkningen i Alanya, i større grad enn tidligere iverksetter tiltak som skal vise at de gjør alt de kan for at turistene skal føle seg trygge. Så turistene trenger ikke være mer bekymret i Alanya enn andre reisemål i verden som lever under samme trusselbilde.

Hva vil du si til lesere som kunne tenke seg å reise på ferie til Tyrkia, men som nøler som følge av førnevnte politisk uro og terrorfrykt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klare oppfordring til alle solhungrige nordmenn, vil være å reise til Alanya nå. Vi er mange nordmenn og skandinaver som har bodd her de siste fem-seks årene, og ingen har opplevd noen grunn til engstelse. Snarere tvert i mot. Alanya kommune er meget dyktige til å tilrettelegge forholdene slik at alle skal føle seg trygge.

Les også:

Dette er ikke broen for de med svakt hjerte

Øyparadis vil gi fotgjengere bot om de kikker ned på mobilen

Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Madeira - den grønne øya

Syv historiske plasser som Europa har glemt