Meny

Manhattans minste øy er forbudt å besøke

Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia Commons.
Manhattans minst kjente øy ble laget av en togtunnel og er oppkalt etter en generalsekretær i FN. Men du får ikke lov til å gå i land der.

Med sine 1830 kvadratmeter ruver den ikke akkurat i elva, den vesle øya midt i East River mellom Manhattan og Queens. Fra FNs hovedkvarter, rett ved, ser den mest av alt ut som en liten grushaug med noe grønt på, et metallstillas og en mystisk mast.

Dette er U Thant Island. En menneskapt øy dannet på slutten av 1800-tallet da en togtunnel ble bygget under East River. Løsmassene fra tunnelen ble dumpet i elva. Da tunnelen omsider sto ferdig i 1907, hadde massene blitt til en ny øy.

Det opprinnelige navnet på den 30 ganger 61 meter store øya var Belmont Island, oppkalt etter mannen som finaniserte byggingen av tunnelen, August Belmont Jr.

Men i 1977 fikk en gruppe buddister tilknyttet FNs hovedkvarter tillatelse til å benytte øya. De gjorde den grønnere, satte opp en bue av metall som monument og ga øya det uoffisielle navnet U Thant Island, oppkalt etter den burmesiske generalsekretæren fra 1961 til 1971, U Thant. Navnet er i dag navnet som brukes på folkemunne.

U Thant Island er nå forbudt for besøkende, men øya er lett synlig fra land, for eksempel fra FNs hovedkvarter i New York. Og om ikke det skulle være nok, kan du også ta 7-toget mellom Manhattan og Queens under øya.

I videoen under kan du se hvordan det kan når man forsøker å komme seg i land på øya.

Sånn gikk det da nettavisen Vox prøvde å komme i land på øya:

Les også:  Denne øya er bare for menn - og du får ikke fortelle hva du opplever der

Reise
Populært