Meny

– Ingen vanlig innbygger har råd til å fortsette å bo her

Cruiseskipet MSC Musica ruver over gamlebyen i Dubrovnik. FOTO: MSC
Masseturisme presser opp boligprisene i Sør-Europa. På Mallorca har innbyggerne fått nok.

Stadig flere cruiseturister overvelder den Sør-Europeiske feriefavoritten. På jakt etter en postkortferie med må sjarmerende brosteinsgater, blå himmel og rolig ferieliv, ender turister opp med å ødelegge nettopp det de kom for å se.

I Dubrovnik, Kroatia, er det på en travel dag, i skrivende stund, fem til seks ganger så mange turister som innbyggere, mens den italienske øya Capri sliter med tusenvis av turister hver dag, i følge BBC. Opp til 15 000 besøker øya daglig.

En grunn kan være den utrygge situasjonen i land som Tunisia, Tyrkia og Egypt, men en del av «problemet» er at stadig flere turister fra land som Russland, Kina og India reiser på ferie.

– Palma har blitt et sted for turister. Det finnes ingen plass for innbyggerne lenger, sier Marc Morell til svenske Expressen. Han er en av talsmennene for Ciutat per a qui l'habita (Byen tilhører innbyggerne), en gruppe som arbeider mot masseturismen til Mallorca. Den spanske øya er svenskenes favorittdestinasjon, men innbyggerne har fått nok av turister.

Spesielt stor er misnøyen med turister som kjøper feriehus og leier dem ut. I følge Gerard Hau i miljøorganisasjonen Grup Balear d’Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB) presser turister som eier og leier ut feriehus opp prisene.

– Ingen vanlig innbygger har råd til å fortsette å bo her. På min gate har en nordmann kjøpt fire hus og jeg har fått lapper i postkassa om at han vil ha flere. Det er ekkelt, sier Hau til Expressen.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Les også:

Mallorca - disse stedene må du ikke gå glipp av

Murcia - En spansk hemmelighet

Reise
Populært