Multiresistente bakterier i populære ferielandAdvarer mot smitte på utenlandsreiser

Den økende bruken av antibiotika har resultert i at flere bakterier har utviklet resistens mot antibiotika.
Den økende bruken av antibiotika har resultert i at flere bakterier har utviklet resistens mot antibiotika. Foto: Illustrasjonsfoto / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiser du til land hvor forekomsten av multiresistente bakterierer er høy, øker risikoen for at du tar med deg de farlige bakteriene hjem. Blir du syk på et senere tidspunkt kan det få alvorlige konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Multiresistente bakterier

Bakterier kan utvikle resistens mot ett eller flere antibiotika. De som er resistente mot minst to ulike klasser av antibiotika, kalles multiresistente.
Resistente bakterier er normalt ikke mer sykdomsfremkallende enn vanlige andre bakterier, men når de gir sykdommer kan infeksjonene være vanskeligere å behandle.
Unødvendig bruk av antibiotika omfatter både overforbruk og feil bruk, og fører til økt resistens.
Antibiotikaresistens innebærer at bakterier ikke blir svekket eller utryddet når man trenger antibiotika for å behandle infeksjoner. Bakteriene kan leve videre, formere seg og fremkalle eller forverre sykdom.
Kirurgiske inngrep og kreftbehandling vil bli vanskeligere å utføre dersom vi ikke kan tilby effektiv antibiotikabehandling. I verste fall vil det kunne ende med dødelig utfall.
Endring i arvestoff og seleksjon er viktige mekanismer av stor betydning for økt resistens i hele verden.

For å bremse utviklingen av bakterienes resistens er må det totale konsumet av både antibiotika og andre midler med antibakteriell effekt reduseres.

Feil bruk vil for eksempel være å gi antibiotika til en pasient som har en virusinfeksjon, eller som har en bakterieinfeksjon som vil gå over av seg selv.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

– Dersom du kommer hjem etter endt ferie og for eksempel pådrar deg en urinveisinfeksjon, er sjansen større for at infeksjonen er et resultat av en resistent bakterie. Dermed kan den også være vanskeligere å behandle, sier Malin Grape ved Enheten for Antibiotika og Vårdhygien i Folkhälsomyndigheten, til SVT.

Antibiotikaresistens er foreløpig et begrenset problem i Norge. Men ifølge Folkehelseinstutittet (FHI) øker antibiotikabruken raskere enn omfanget av infeksjonssykdommene skulle tilsi.

Mange nordmenn vil de nærmeste ukene og månedene reise på ferie til deler av verden hvor multiresistente bakterier er vesentlig mer utbredt enn i Norge.

Les også: Advarer mot å reise til 14 europeiske land

Tar med bakteriene hjem

Hvis du er uheldig og får denne type bakterier i kroppen, vil dette kunne medføre alvorlige komplikasjoner dersom du blir syk på et senere tidspunkt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes studier som er gjort på personer som har vært ute og reist i områder hvor det er høy forekomst av denne type bakterier, at det er mange som kommer hjem med disse bakteriene i tarmsystemet, forteller Grape.

Ifølge Europeiske smittevernmyndigheter (ECDC), er flere land i Sør-Europa i risikosonen. Hellas, Italia og Portugal er blant landene der resistente bakterier øker alarmerende.

Foto: Europeiske smittevernmyndigheter (ECDC)
Foto: Europeiske smittevernmyndigheter (ECDC)

Antibiotikaresistens innebærer at bakterier ikke blir svekket eller utryddet når man bruker antibiotika for å behandle infeksjoner. Bakteriene kan leve videre, formere seg og fremkalle eller forverre sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er verdens 12 farligste bakterier

Smitter via sedler, håndtak, rekkverk

Den økende bruken av antibiotika har resultert i at flere bakterier har utviklet resistens mot antibiotika. Dermed er det ikke lenger mulig å finne egnet behandling for infeksjoner og betennelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene ber derfor reisende om å ta enkle forholdsregler for å unngå smitte; vaske hendene grundig, spesielt i forbindelse med måltid.

– MRSA, en bakterie av typen gule stafylokokker, kan finnes på sedler, håndtak og rekkverk. Når du deretter piller deg i nesen, så får du det inn i kroppen, advarer infeksjonslege ved Örebro universitetssykehus, Thorbjörn Norén.

Norske helsemyndigheter har satt som mål å redusere den totale mengden av antibiotika som brukes i Norge med 30 prosent innen 2020.

Les også:

Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Forskere med middel mot resistent bakterie

Spania, Hellas og Kroatia på ferierende nordmenns skadetopp

Her blir vi oftest syke og skadet på ferie

UiO-forskere med ny metode i kampen mot multiresistente bakterier