Meny

Verdens best bevarte panserdinosaur stilles ut

Den er blitt omtalt som dinosaurmumie, en livaktig skulptur og får mange til å tenke på dragene i TV-serien «Game of Thrones». Nå kan du se skapningen med egne øyne.

Da man i 2011 hentet frem en nodosaurus fra tjæresanden i Alberta i Canada, ble funnet omtalt som en sensasjon. Den 5,4 meter lange forhistoriske planteeteren, som døde for 110 millioner år siden, er hyllet som verdens best bevarte pansrede dinosaur. Funnet har gitt forskerne verdifullt innsyn i en verden som forvant for mange millioner år siden.

– Når vi finner dinosaurfossiler, har vi vanligvis kun et skjellet eller benrester å gå ut fra og vi må bruke fantasien vår til å rekonstruere hvordan dyrene kan ha sett ut i levende live, forteller forsker Caleb Brown ved Albertas Royal Tyrrell Museum of Palaeontology til TheGuardian.

– I dette tilfellet er vi veldig heldige i og med at det ikke bare er bein som er bevart. Alle deler av dyrets rustning samt hudskjellene er i tilnærmet perfekt kondisjon. I tillegg er hele huden intakt og det i tre dimensjoner.

Les også:   Klekket dinosauregg-gåten fra Kina

(Saken fortsetter under)

Denne modellen gir deg muligheten til å stryke fingrene over hodet på nodosauren. Foto: Royal Tyrrell Museum
Denne modellen gir deg muligheten til å stryke fingrene over hodet på nodosauren. Foto: Royal Tyrrell Museum

Forskerne har følgende teori om hvordan nodosaurenen har tålt tidens tann:

Det antas at nodosauren ble ført ut på sjøen som følge av en flom der den druknet og sank ned på bunnen. Da den sank, skapte kroppen sannsynligvis et slagkrater og kroppen ble raskt dekket av sedimenter.

– Siden dyret ble raskt begravet, var det ingen dyr som kunne spise på det. Den døde skrotten rakk heller ikke dekomponere så mye før det ble fossilisert, forteller Brown.

Da dyret dukket frem i forbindelse med gravearbeid på en gruve, ble den flere tonn tunge klumpen med stein som inneholdt dyret fraktet til Royal Tyrrell Museum. Totalt 7.000 timer med nitidig arbeid måtte til for å hente dyret frem fra det omsluttende steinlaget.

Nå kan du selv se nodosauren på Royal Tyrrell Museum of Palaeontology i Alberta. Fremvisningen skjer i forbindelse med en utstilling som viser dinosaurer og andre fortidsdyr som er blitt oppdaget som følge av industrielle operasjoner rundt om i den kanadiske provinsen.

VIDEO: Australias «Jurassic Park» gir unikt innblikk i dinosaurenes verden

Les også: 

Kjempestudie: – Alle dinosaurforskere har tatt feil i 130 år

Fant dinosaurhale forsteinet i rav

Gjorde utrolig dinosaur-oppdagelse på strand

Reise
Populært