Advarer mot å reise til 14 europeiske land
Foreldre advares mot å reise til en rekke europeiske land hvis barna ikke er vaksinert mot meslinger, en av verdens mest smittsomme sykdommer.
Meslinger
Smitter via luft (fjerndråpesmitte) og kontaktsmitte med sekret fra luftveier. Den smitteførende perioden regnes fra prodromalstadiet til 3-5 dager etter opptreden av utslett. Svært smittsom.
Inkubasjonstiden er 10-14 dager.
Symptomer og forløp: Feber, hoste, snue, lysskyhet.
I løpet av et par dager enantem i munnen (Koplikske flekker). Deretter fallende feber som så stiger samtidig med begynnende meslingutslett.
Utslettet begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Utslett; vedvarende feber og andre symptomer varer vanligvis 2 til 5 dager.
Feber utover utslettstadiet kan være tegn på komplikasjon.
Hjernebetennelse (encefalitt) er en sjelden, men alvorlig komplikasjon som oftest opptrer 1-2 uker etter utslettet. 20-40 % av disse pasientene får varig hjerneskade.
Kilde: FHI
Verdens helseorganisasjon (WHO) regner med at over 100.000 mennesker døde av meslinger i 2014.
Og selv om det er en betydelig reduksjon, advarer nå det norske Folkehelseinstituttet (FHI) mot å reise til en rekke land hvis man ikke er vaksinert.
– Det er nå et utbrudd i mange typiske ferieland, som Italia, Frankrike, Tyskland og Belgia. I Romania og Italia er vaksinasjonsdekningen så lav at det er stor risiko for smitte, sier overlege ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI), Øystein Riise til TV 2.
Hittil er det registrert 500 tilfeller av meslinger i Europa.
– Det er ekstremt smittsomt, og man må opp i en vaksinasjonsgrad på 95 prosent for å ha kontroll på sykdommen, sier Riise.
FHI er særlig bekymret for små barn.
– Jeg ville ikke reist til et område der det er meslinger med et barn som ikke er vaksinert, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese i Bergen kommune, til NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMeslinger anses for å være blant de aller mest smittsomme barnesykdommene og kan gi skader, som hjernebetennelse, hjerneskade og i verste tilfeller død.
Les også: WHO: Over 20.000 smittet av meslinger i Europa i 2017
13 døde i Europa
Er man smittet vil meslinger som oftes bare gi utslett, men hjernehinnebetennelse er en mulig komplikasjon. Sykdommen kan forhindres ved hjelp av vaksine, men det finnes miljøer som ikke vil ta dette.
De siste tolv månedene er det meldt om 4.484 sykdomstilfeller i Europa, og av disse døde 13 personer, melder FHI på sine hjemmesider.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe fleste tilfellene er meldt fra Romania, Italia, Storbritannia og Tyskland. FHI skriver også at det er størst fare for smitte innenfor enkelte befolkningsgrupper som har lav vaksinasjonsdekning.
De nevner konkret «romafolket og andre reisende befolkningsgrupper, antroposofiske miljøer og grupper av ortodokse jøder i noen land».
Artikkelen fortsetter under annonsenAdvarer småbarnsforeldre
Folkehelseinstituttet advarer nå mot å besøke en rekke land, og oppfordrer foreldre - i følge NRK - til å vaksinere barn mellom 9 og 15 måneder hvis man skal til et av disse landene: Belgia, Bosnia-Hercegovina, Frankrike, Georgia, Tyskland, Italia, Kasakhstan, Kirgisistan, Polen, Romania, Serbia, Sveits, Tyrkia og Ukraina.
Les også: Meslingutbruddene skjer grunnet manglende vaksinering
I Norge er meslinger forsatt svært sjeldent, og dødeligheten ligger på 0,03 prosent i industrialiserte land. I 2016 ble det ikke meldt om noen tilfeller i Norge, mens det året før ble meldt inn 14 tilfeller.
Les også:
Antall meslingutbrudd tredoblet i Italia som følge av manglende vaksinering