– Kroatia har virkelig eksplodert i år

Dubrovnik ble grunnlagt i 639 og kalles ofte Adriaterhavets perle. Byen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Apollo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiselivsbransjen forteller om eventyrlig vekst i bookinger til Kroatia og spår en solrik fremtid for landet. Men nordmenn har ikke glemt klassikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom 90 prosent av oss, i skrivende stund, velger å legge sommerferien til Europa, gjelder det å finne noe «nytt» for de som liker å utforske ulike sol- og sommerdestinasjoner. Kroatia har vært stadig mer populær de siste årene, men i år har det ifølge reiselivsbransjen tatt virkelig av.

– Jeg tror mye skyldes en forflytning fra Tyrkia og at Spania er sprengt kapasitetsmessig. Og ikke minst, Kroatia er et fantastisk vakkert land med solsikre sommerdager og deilig mat, forteller komunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI til ABC Nyheter.

– De siste årene har også mange av de største aktørene satset stort på å bygge opp hotelltilbudet, som tidligere var så som så. Så nå har man flere lekre hoteller som svarer til våre nordiske behov enn man hadde tidligere, fortsetter hun.

Tradisjonelle ferievaner

Aspengren mener Kroatia vil komme til å holde på posisjonen sin som et fristende reisemål for feriesultne nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik reisevanene våre ser ut i forhold til denne sommeren, så spår jeg en solrik fremtid for Kroatia som feriedestinasjon. Bare veksten vi ser nå vitner om en enorm økning i interessen og ikke minst kjennskap til Kroatia som sommerferiedestinasjon.

Hvis du selv ikke har booket ferien ennå og frykter de kroatiske strendene vil bli overfylt denne sommeren, så kan Aspengren forsikre om at det fremdeles er Spania og Hellas som troner øverst på listene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ganske tradisjonelle når det kommer til sommerreisene våre, det er de klassiske greske og spanske reisemålene som gjelder. Og ja, våren er høytid for storby, mens om sommeren da er det solstol og tærne i sanden som gjelder. Ellers ser vi at nordmenn får øynene opp for Portugal og Montenegro. Begge er veldig ulike, men supre, sommerferiedestinasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nyt livet på en yacht i Kroatia

(Saken fortsetter under)

Landsbyen Igrane har en lang og vakker strand omgitt av pinjetrær og palmer midt i sentrum, samt flere fine strender i området rundt. Foto: TUI

Øyhopping, mat og vin

I likhet med Aspengren, løfter også pressekontakt Christine Hafnor i Apollo frem oppgraderte hoteller som en av flere grunner til at nordmenn lar seg friste til å velge Kroatia.

– Kroatia byr på et helt fantastisk hav – krystallklart vann og passe badetemperaturer. Her finner du vakker skjærgård med mulighet for seiling og andre aktiviteter. Kort vei mellom de ulike øyene som gir variasjon og ulike opplevelser, stort utvalg av kvalitetsmat og god vin. Rimelig er det også, forteller Hafnor.

Christine Hafnor anbefaler Makarska-Rivieraen for avslappende sol og bad på dagtid og restauranter på kveldstid.

– Herifra kan du enkelt ta deg rundt på diverse utflukter til for eksempel Dubrovnik, men prøv å unngå dager og tidspunkter når det er mange cruiseskip på besøk. Da er det mye turister som okkuperer de trange gatene. Jeg anbefaler også en utflukt til øyene Brač eller Hvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ønsker mer byliv og shopping, anbefaler Hafnor deg å besøke Split.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byen er kontrastfylt med den moderne, lekre havnepromenaden mot den gamle bymuren som omslutter et lite fragment av det tidligere Kroatia. Her inne finner du markeder, shopping og drøssevis av sjarmerende restauranter, cafeer og barer. Fra havnen går det båter til øyer som Brač, Vis, Hvar, og Korčula. Bystranden er bare en kort spasertur unna.

Les også: Seks steder hvor verden sier «jeg elsker deg»

(Saken fortsetter under)

Split er det økonomiske og administrative sentrum i midtre Dalmatia i Kroatia. Den er fylkeshovedstad for Split-Dalmatia fylke. Foto: Apollo

Hjerteformet feriefavoritt

Ut fra det nordvestre Balkan i Adriaterhavet, mellom Triestebukten og Kvarnerbukten ved Rijeka, strekker den hjerteformede halvøya Istria seg. Istra byr på middelhavsvegetasjon og rikt sjøliv, og et av Kroatias mest populære områder.

Det meste av øya tilhører Kroatia, men har sterk innflytelse fra Italia, noe som ifølge Aspengren i TUI merkes både i matkulturen og arkitekturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Langs kysten ligger middelhavsbyer med trange gater og tørkesnorer mellom husene. Like ved finner du små badesteder med krystallklart vann innrammet av pinjetrær og duftende oleander. Her bader du fra badeterrasser langs strandpromenaden eller ved små rullesteinstrender.

Les også: – Mange har tydelig savnet Tyrkia

Sommerens ferietaper

Mens Kroatia forsterker sin posisjon hos nordmenn, er situasjonen en ganske annen for Tyrkia som tidligere tiltrakk seg norske tilreisende i store mengder. Både TUI og Apollo bekrefter at interessen fremdeles er kjølig.

– I sommer arrangerer vi ingen turer til Tyrkia med charterfly, som konsekvens av svekket interesse. Vi synes det er veldig synd, for Tyrkia er et vakkert reisemål, forteller Hafnor i Apollo.

Hun får støtte av Aspengren hos TUI, som omtaler Tyrkia som sommerens definitive ferietaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra å være nordmenns absolutte feriefavoritt, så har vi måttet kutte kapasiteten dramatisk i år. Det som er bra, er at de som kjenner Tyrkia godt og er glad i landet, de reiser uansett. Vi har derfor veldig få avbestillinger til Tyrkia sammenlignet med andre reisemål.

Les også:

Europas flotteste strender ligger på greske øyer

Denne stranden har verdensrekord i hvit sand

På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

Verdens 10 beste strender er kåret

Feriehotellene der barn er forbudt