Verdens tapte skatterHvor tok ravkammeret veien?
Under Andre verdenskrig stjal nazistene en skatt som av mange har blitt betegnet som verdens åttende underverk. Fortsatt vet ingen hvor rikdommen verdt to milliarder ble av.
Tidligere har vi skrevet om skatten til den beryktede piraten Kaptein Svartskjegg. Nå har vi kommet til Europa og Russland - og til en fantastisk rikdom hvor originalen forsvant under Andre verdenskrig.
Verdien skal være på rundt to milliarder kroner, og stadig leter folk etter skatten. Men som så mange ganger før har skattejegerne kommet slukøret og tomhendte tilbake, som regel fattigere enn da de la ut.
Ravkammeret ved St. Petersburg
Da nazistene invaderte Sovjetunionen høsten 1941 hadde de med seg en liste over kunstgjenstander som skulle sendes til Det tredje rike.
Øverst på denne listen stod det berømte ravkammeret, som av mange har blitt betegnet som verdens åttende underverk.
Ravkammeret i Jekaterina-slottet ved St. Petersburg kan beskrives som et slags gigantisk smykkeskrin, hvor hele rommet bestod av en mosaikk laget av en halv million ravstener, gitt i gave av Fredrik Vilhelm I av Preussen til Tsar Peter I av Russland i 1716.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDemontert og stjålet
Etter at tyskerne invaderte Jekaterina-slottet, demonterte de det flere tonn tunge kunstverket og fikk det sendt til Königsberg slott i dagens Kaliningrad.
Senere inntok sovjetiske styrker slottet på jakt etter den enorme kunstskatten, men da var imidlertid ravrommet forduftet.
Siden den gang har flere store ekspedisjoner forgjeves forsøkt å spore opp den tapte skatten, som i dag ville ha vært verdt rundt to milliarder kroner. Så langt virker skattejakten å ha vært forgjeves, og flere historikere tror derfor at det berømte ravkammeret kan ha blitt ødelagt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMulige skjulesteder
Mange skattejegere har likevel fortsatt klokkertro på at tsarenes skatt ble reddet ut av Königsberg og ført til hemmelig sted. Og det mangler ikke på teorier om hvor kunstskatten kan befinne seg i dag.
Flere mulige skjulesteder har vært lansert, blant dem gruveganger i Böhmen, nazi-bunkere i Øst-Tyskland og på bunnen av Østersjøen. Lykkejegere har til og med søkt rundt i Sør-Amerika etter skatten.
Artikkelen fortsetter under annonsenSommeren 2016 vakte det oppmerksomhet verden over da de to skattejegerne Piotr Koper fra Polen og tyske Andreas Richter startet å grave etter et sagnomsust nazi-tog utenfor byen Walbrzych sør i Polen.
Teorien var at det pansrede toget skulle inneholde gull og andre skatter, deriblant muligens gravkammeret, som ble plyndret av nazistene, før det ble gjemt i en tunnel utenfor Walbrzych i 1945. Også ABC Nyheter skrev om saken.
Etter resultatløs graving ga imidlertid skattejegerne opp.
– Dessverre har letingen ikke resultert i funnet av et eneste tog, tunnel eller togspor ved stedet der vi trodde vi skulle finne de, sa en slukøret talsperson for graveprosjektet til avisen New York Times.
Den kanskje spenstigste teorien er at Hitler ikke ble kremert etter sin død, men at han ble begravd sammen med ravkammeret.
Artikkelen fortsetter under annonsenHeldigvis for alle rav-elskere, finnes det i dag en nøyaktig kopi av den berømte kunstskatten.
I forbindelse med St. Petersburg 300-årsjubileum i 2003 åpnet Vladimir Putin en rekonstruksjon av ravkammeret i Jekaterina-slottet.
Her gravde skattejegerne etter nazi-skatten i 2016:
Les også: Svartskjeggs skatt
I morgen: Ligger Paktens ark her?
Denne artikkelserien ble opprinnelig publisert i 2008, men er oppdatert og trukket fram til glede for nye lesere.