– Innreiseforbud sender sjokkbølger gjennom turistnæringen

Færre internasjonale turister drar til USA. Det kan både ha sammenheng med Trumps upopulairtet og valutakursen.
Færre internasjonale turister drar til USA. Det kan både ha sammenheng med Trumps upopulairtet og valutakursen. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York forbereder seg på 300.000 færre utenlandske turister, mens Mexico har grunn til å juble.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Trumps første innreiseforbud gjaldt reisende fra Iran, Irak, Libya, Sudan, Syria og Jemen, sendte det sjokkbølger gjennom den internasjonale turistnæringen.

Det første innreiseforbudet, som ble signert i slutten av januar, ble senere satt til side av det amerikanske rettsvesenet. Mandag denne uken ble en utvannet versjon signert.

Bakgrunn: Seks land rammet av Trumps nye innreiseforbud

Nyhetsbyrået AFP Relaxnews mener det er for tidlig å trekke konklusjoner, men ser allerede tendenser til at Trumps ordre kan påvirke turistnæringen i USA negativt.

Etter det første innreiseforbudet ble signert, rapporterte reisesøktjenesten Kayak om en 23 prosent nedgang i antall søk etter USA-reiser, og ifølge analysebyrået Forwardkeys falt antallet internett-bookinger til USA med 6,5 på verdensbasis.

En undersøkelse fra Cheapflight i Storbritannia viste også at 26 prosent hadde mindre lyst til å reise til USA etter Trump ble sverget inn som president. Briter utgjør den største gruppen av utenlandske besøkende til USA, ifølge AFP Relaxnews.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Valutasvingninger kan også påvirke

Det ventes færre internasjonale turister til USA. Foto: Istock
Det ventes færre internasjonale turister til USA. Foto: Istock

Dollaren har imidlertid styrket seg siden Trump ble president. Dette kan også være én forklaring på at færre turister reiser til USA. Ifølge en representant for British Travel Agents Assosiation (BTAA), reiser som regel færre briter til USA når valutakursen er ugunstig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å huske at selv om Trump endret reiseplanene til enkelte, har han fortsatt støtte blant mange briter, sier representanten for BTAA til AFP.

Antall bookinger fra Tyskland falt også da dollaren styrket seg mot euroen da Barack Obama var president i 2014.

Les også: Færre flyr til USA etter innreiseforbud

Mexico tjener på Trumps retorikk

Men valutakursen forklarer ikke hele bildet, mener Jean-Francois Rial, administrerende direktør i den franske reiselivsforeningen Voyageurs du Monde.

– På grunn av Trump, foretrekker franskmenn å reise til Mexico eller Canada. Dette forteller franske reisende oss hver uke, sier han til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ironisk nok ser det ut til at Mexico, som ofte havner i skuddlinjen for Trumps angrep og anklager, vil tjene på den amerikanske presidentens dårlige image i Europa. Cheapflights har nemlig sett en økning i antall bookinger til Mexico etter at Trump kom til makten.

Donald Trump sliter med et dårlig rykte blant flere europeere. Foto: John Locher / AP
Donald Trump sliter med et dårlig rykte blant flere europeere. Foto: John Locher / AP

Ifølge den amerikanske turistforeningen US Travel Association, hadde det første innreiseforbudet en svært negativ effekt på internasjonal etterspørsel etter reiser til USA.

US Travel Association kritiserte denne uken Det hvite hus for å gjøre for lite for at reisende som ikke blir påvirket av det nye innreiseforbudet føler seg velkomne i USA.

På samme måte som at usikre velgere må motiveres til å gå til urnene, må også usikre reisende motiveres til å besøke USA, mener US Travel Association.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs innreiseforbud kan ramme nordmenn

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York venter færre besøkende

Den offisielle markedsføringsorganisasjonen for New York, NYC & Company, venter 300.000 færre internasjonale besøkende i 2017 «i lys av det siste innreiseforbundet og tilhørende retorikk». Om spådommene slår til, vil dette bli den største turistnedgangen siden finanskrisen i 2008. Dette vil også ha en svært negativ effekt på økonomien i New York. Selv om de fleste reisende til New York er amerikanere, bruker internasjonale turister fire ganger så mye per besøk.

Analyseselskapet Euromonitor spår imidlertid at innen det neste presidentvalget i 2020, vil antallet internasjonale turister ha falt med én million på årsbasis.

I Frankrike sier Carole Ange, direktør for Travel & Co, at hun forventer en flat utvikling i antall reisende til USA.

– Vi kommer nok til å få en bra høst dersom Trump roer seg ned litt, sier hun til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Montreal, Canada, ser derimot reiseagent Hamza Belhajali gode grunner til å feire en «Trump-effekt». Han mener stadig flere kanadiske reisende har lyst til å reise til New York og Washington fordi de er veldig nysgjerrige på hva som egentlig foregår i USA med Trump ved roret.

Skal du reise til USA og er norsk statsborger, må du søke om ESTA. Det er mange feller du kan gå i, les mer om det her: Innreise til USA: Det kan bli dyrt å fylle ut feil skjema

Les også:

Palma vil forby utleieboliger til turister

11 gode opplevelser i Minneapolis

Nordmenn savner sengen og grovt brød mest på reise

Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand