Færøyene: Noen av verdens mest fristende øyer

Det finnes mange slike bygder på Færøyene.
Det finnes mange slike bygder på Færøyene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktige fakta om folk, kultur og sauer på Færøyene

Artikkelen fortsetter under annonsen

FÆRØYENE (Kinggoya.no): Her ute i havet er det ikke uvanlig at man blir rammet av atlantiske stormer, ofte dekket av tåke og isolert omtrent halvveis mellom Island og Norge. Derfor høres Færøyene knapt nok ut som en overbevisende sted for et besøk. Men ta det med ro, virkeligheten er slett ikke så ille.
For et par år siden kom National Geographic med en gavepakke til Færøyene – og spesielt høye karakterer for bevaring av natur, øyenes historie og nasjonens stolthet, da bladet valgte Færøyene som verdens mest fristende reisemål.

Les også: Eventyr og spøkelser på Dalen Hotel

Sauenes øyer

Du kommer til øyer med noen stupbratte klipper som dukker opp som tårn av havet, og grønne fjellsider med gress og med så alarmerende vinkler at de i grunnen passer best for sauer – eller kun for sauer. Nasjonens navn kommer faktisk fra et gammelt norrønt navn, som betyr øyene med sauer. Det finnes hele 80.000 av arten på øyene og du møter dem over alt – utenfor hotellet, langs veiene og spesielt i bratte fjellsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Et år med mye moro i Florida Keys

Saken fortsetter under bildeserien

På jakt etter det perfekte bildet.

Den gjennomsnittlige temperaturen er +3 om vinteren og +11 om sommeren med rekordhøye +22 som høyest målte temperatur. King Goya har vært der og her er flere viktige fakta om et unikt og fristende samfunn midt ute i Nord-Atlanteren.

Navn: Færøyene

Hovedstad: Torshavn

Beliggenhet: Nord-Europa. En gruppe på 18 øyer mellom Nordsjøen og Nord-Atlanteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisen: Direktefly fra Danmark, England, Island og Norge, tre avganger i uken fra Bergen. Atlantic Airways er det nasjonale flyselskapet

Det går ferge til Hirtshals i Danmark og til Island en gang i uken. Ytterligere informasjon er tilgjengelig hos Smyril Line.

Lokal transport: Nær 90% av befolkningen er knyttet sammen med gode veier, broer og undersjøiske tunneler. Du finner leiebiler på flyplassen og i hovedstaden Torshavn. Den lokale bussen i Torshavn er gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplevelser: Sightseeing, fugletitting, båtrace med tradisjonelle færøyske båter, kultur, events og en rekke festivaler. Et høydepunkt under den færøyske sommeren er utvalget av lokale festivaler som tilbyr et mylder av aktivitet i alle regioner. Viktigste attraksjoner på festivaler er musikk og dans, sport og annen moro, ofte for hele familien.

Konserter: Hoyma betyr hjem på færøysk og navnet handler også om en kveld, tjue konserter i ti boliger i landsbyen Gøta. Da går folk fra dør til dør, dukker opp i stua hos folk for å lytte til levende musikk fremført av musikere. Ideen til Hoyma kommer fra det faktum at det ofte er små og intime konsertopplevelser som er mest effektive. Dette er på en måte tilbake til utgangspunktet.

Sommerfestivalen arrangeres i sentrum av byen Klaksvik i august hvert år og trekker til seg 10.000 mennesker i løpet av en tre-dagers musikkfestival. Kjente band som Scorpions og Westlife har spilt her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geografi: Et område som består av 18 øyer, hvorav 17 er bebodd; strategisk plassert langs viktige seilingsleder i det nordøstlige Atlanterhavet; stupbratt terreng begrenser beboelse til små kystsamfunn.

Klima: Overraskende mildt både sommer og vinter.

Landområdet: 1399 kvadratkilometer; 545,3 square miles.

Befolkning: 49 500

Hovedstad: Tórshavn; befolkningen 20.000.

Språk: Færøysk er det nasjonale språket, forankret i norrønt. Nordiske språk blir forstått av de fleste og engelsk er utbredt.

Valuta: Færøysk krone

Religion: Evangelical Lutheran Church: 80%

Bakgrunn: Befolkningen på Færøyene stammer i stor grad fra Vikingene, altså nybyggere som kom hit i det 9. århundre. Øyene har vært koblet politisk til Danmark siden det 14. århundre.

Lokalt styre: En del av Danmark; selvstyrt område i Kongeriket Danmark siden 1948.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder regjeringen: Statsminister Aksel Vilhelmsson Johannesen, en advokat og sosialdemokratisk politiker.

Regjering: Landsstyri er utnevnt av statsministeren

Politisk samling: Færøyske parlamentet eller Logting

Industri: Fiske, fiskeforedling, turisme, anleggsvirksomhet, kunsthåndverk

Nordens Hus: Et nordisk kultursenter i Torshavn tilbyr et bredt spekter av arrangementer hele året rundt, som konserter, kunstutstillinger og teater.

Turistinformasjon: Flere turistkontorer er plassert rundt om på Færøyene, inkludert en på flyplassen Vagar Airport.

Les også:

Reisemålene der du garantert får se dyr

Verdens fineste kjøreturer

Saken er først publisert på KingGoya.no