Nye regler for hunder på utenlandsreise

Mattilsynet ber folk vurdere nøye om de trenger å ha med hunden på turer til Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mattilsynet ber folk vurdere nøye om de trenger å ha med hunden på turer til Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 gjelder nye og skjerpede krav til behandling av hunder før de tas med fra utlandet til Norge. Kravene gjelder også på dagsturer til Sverige, og Mattilsynet ber folk vurdere om hunden kan bli hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye kravene er laget for å hindre at parasitten revens dvergbendelorm skal etablere seg i Norge. Parasitten er ufarlig for hund og rev, men kan være dødelig for mennesker om de smittes, opplyser Mattilsynet.

Hovedpoenget i de nye reglene er at hunder som tas med på utenlandsreise, må behandles for parasitten i utlandet, før den tas med tilbake til Norge. Behandlingen må gjennomføres mellom 24 og 120 timer før innreise til Norge. Den må gjennomføres hos veterinær, som også må bekrefte behandlingen i hundens kjæledyrpass.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Dersom du kun reiser innenfor EU/EØS-området, kan hunden behandles to ganger med minimum én og maksimum 28 dagers mellomrom før avreise. Det må videre gis behandling etter hjemkomst. Også dette må bekreftes i kjæledyrpasset av veterinær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du må nøye vurdere om hunden behøver å være med på korte turer, altså noen få timer, eller om den kan bli hjemme i Norge, sier seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Hvis du reiser direkte fra et land der revens dvergbendelorm ikke finnes, som Storbritannia, Irland, Finland og Malta, trenger du ikke behandle hunden.

Les også:

Mattilsynet kan omplassere dyr uten eierens samtykke

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid