Sanden på Miami Beach forsvinner

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Byen har brukt millioner av dollar på å hente sand fra havbunnen for å bevare den vakre, hvite stranden. Men nå har de gått tomt for sand lokalt.

Mer om Miami Beach

Miami Beach, som ble grunnlagt i 1912, ligger i det sørøstlige Florida på østkysten omtrent 6 kilometer nordøst for Miami.
Byen ligger på en øy, forbundet med fastlandet ved fire veifyllinger over Biscayne Bay, og består nesten utelukkende av hoteller og strandvillaer.

Kilde: Snl.no

Byen Miami Beach i Florida er kjent for sin langstrakte og flotte strand med samme navn.

For det utrente øyet ser nok stranden på Atlanterhavskysten ut som det eneste naturlige elementet i byen. Men i virkeligheten er stranden i dag like menneskeskapt som høyhusene og de turkise bassengene som finnes ved byens mange hoteller.

Gjennom mange år har sjøen forsynt seg av kysten og Miami Beach har brukt millioner av dollar på å pumpe sand opp fra havbunnen for å erstatte det som forsvinner. Faktisk er hver håndfull sand som i dag er å finne på Miami Beach, plassert der, skriver The Verge.

Les også: Verdens 10 beste strender er kåret

– Naturlige strender er utrydningstruet

Havnivået rundt Miami stiger om lag 0,8 centimeter for hvert år som går, ifølge nettstedet. Forskere frykter at havstigning kan sluke både Miami og New Orleans.

Dette gjør det vanskeligere å holde stranden ved like. Og Miami Beach er langt fra alene om å slite med at stranden brytes ned. Virginia Beach, Nord-Carolinas Outer Banks, New Yorks Long Island, New Jerseys Cape May og utallige andre kystbyer er fanget i samme syklus.

– Det er ikke noe Miami Beach med mindre vi bygger den. Det som virkelig er utrydningstruet langs USAs kyst er ikke fuglen piplo eller havskilpadden glattkarett. Det er den naturlige stranden, sier Rob Young, direktør for Program for the Study of Developed Shorelines ved Western Carolina University, til The Verge.

Les også: Ikke gå i minibankfella i utlandet

Ønsker seg sand fra Bahamas

Helt siden 1970-tallet har man fylt på med sand. Har man først begynt, kan man ikke slutte. Og selv om sand virker som en uendelig ressurs, er det ikke det. For man kan ikke bruke hvilken type sand som helst på en hvilken som helst strand, man må prøve å matche sanden som var der i utgangspunktet. Ellers kan det blant annet påvirke dyrelivet i området, forklarer Kevin Bodge, som er kystingeniørkonsulent.

– Det er en grunn til at akkurat den sanden var der, sier han til The Verge.

Men nå har de i lokalområdet gått tom for sand som egner seg. Dermed må de lete andre steder.

På Bahamas har de funnet en perfekt match hva gjelder type og kvalitet. De nærmeste bahamanske øyene er cirka 80 kilometer øst for Miami Beach, men så langt er det ikke bahamansk sand på stranden. Først var myndighetene i Bahamas uvillige til å selge sanden, men i 2010 snudde de. Problemet er nå at de som vil bruke sand fra utlandet på strender i USA, må betale hele regningen selv. Bruker man derimot sand fra andre steder i landet, kan man dele utgiftene med de føderale myndighetene.

Dette kan være i ferd med å endre seg. I september foreslo nemlig Lois Frankel, som representerer Florida i representantenes hus i Kongressen, en lovendring som vil tillate at føderale midler går til sand fra andre land. I mellomtiden ser de lokale myndighetene seg nødt til å finne god nok sand i eget land.

Les også: Dette er verdens beste hoteller

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden