Meny

– Dette kan være begynnelsen på slutten for tapt bagasje

Nytt teknologisk fremskritt gir deg mulighet til å følge med på hvor bagasjen din befinner seg fra det øyeblikket du legger den på samlebåndet.

Få ting kan ødelegge reiseopplevelsen som å oppdage at bagasjen ikke er kommet med samme fly som deg selv. Ifølge nyhetsbyrået KameraOne var mer enn 23 millioner kofferter på avvei i 2015, noe som gir flyselskapene millionregning i oppfølging og erstatning.

Nå har amerikanske Delta lansert et nytt system der en mobilapp gir deg løpende informasjon om hvor bagasjen din oppholder seg til enhver tid.

Men det stopper ikke der.

Skal hindre feil koffert i feil fly

Når du sjekker inn bagasjen, følger det med en chip på bagasjelappen som scannes når kofferten din går gjennom systemet. Dersom den er på vei inn i feil flymage, skal det gå av en alarm mens den ligger på båndet.

Visepresident i Delta, Bill Lentsch, sier til KameraOne at han tror dette kan være begynnelsen på slutten for tapt bagasje.

– Vi har allerede fem til ti prosent reduksjon på antall feilbehandlet bagasje i vårt system. Det kommer på toppen av vår allerede bransjeledende ytelse, forklarer han.

Les også:   Aldersgrense på reiseforsikring

100 prosent uttelling

Informasjonssjef i SAS, Knut-Morten Johansen, forteller til ABC Nyheter at SAS blant annet har vært i dialog med Delta. Selskapet har innført det samme systemet på seks flyplasser.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS. Foto: SAS

– RFID-teknologien (Radiofrekvensidentifikasjon) i bagasjetaggene, kombinert med skanner-utstyr, gir oss nå fantastiske resultater hva gjelder å sikre at bagasje er på riktig fly. Vi er fortsatt i en testfase, da infrastruktur på flyplassene må utvikles. Men samarbeidet med Avinor i Norge er utmerket, og vi ser for oss at vi skal ha dette på plass på alle flyplasser i Norge i løpet av 2017.

Resultatene så langt er ifølge informasjonssjefen svært gode.

– Jeg kan for eksempel trekke fram Bergen som har 100 prosent av bagasjen på riktig fly, uke etter uke. Tromsø og Ålesund har også imponerende resultater, forteller Johansen.

SAS utvikler nå permanente bagasjetagger som oppdateres med all info fra bestillingen, og skal sikre en så god og trygg håndtering som mulig.

Les også:   Nettside vil hjelpe deg med feriepakkingen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her er noen gode råd som vil gjøre det lettere for deg som reiser med innsjekket bagasje.

Vil kreve store investeringer

Teknologiutvikling og betydelige investeringer i bagasjehåndtering står også sentralt hos Norwegian. Presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson forteller at de følger kontinuerlig med på nye systemer for å redusere bagasjeuregelmessigheter.

– Vi har på daglig basis høy prioritet på å begrense dette maksimalt. Systemet som Delta nå ønsker å benytte er et godt system som det kan være vi også i fremtiden ønsker å benytte.

Jacobsson påpeker at systemet vil være svært dyrt å implementere og vil kreve store investeringer både for flyselskap og flyplasser.

– Norwegian har gode statistikker på bagasjeuregelmessigheter, og uregelmessighetene dette systemet ville avdekke er igjen en liten del av disse. Per i dag vil det ikke gi en betydelig effekt sett i forhold til kostnaden, avslutter hun.

VIDEO: Slik oppbevares bagasjen på flyet

Les også:

La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Hun har reist til 91 land med kun håndbagasje - slik gjør hun det

Dette bør du ha i håndbagasjen på flytur

Reise
Populært