Populære feriemål på bakterietoppen i 2016

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier vokser kraftig i typiske feriemål for nordmenn. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier vokser kraftig i typiske feriemål for nordmenn, som Italia, Kypros og Bulgaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Nationen , som meldte i 2016 at hver tiende friske nordmann er bærer av potensielt dødelige, antibiotikaresistente bakterier etter utenlandsbesøk. Folkehelseinstituttet (FHI) tror nordmenn hovedsakelig får i seg disse bakteriene på utenlandsreiser.

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Tall fra den europeiske smittevernmyndigheten ECDC i skrivende stund viser at rundt 30 til 40 prosent av befolkningen i land som Italia, Kypros og Bulgaria er bærere av bakterier som har resistensmekanismen ESBL. ESBL gjør at noen av de viktigste antibiotikatypene vi har, ikke virker.

I EU-/EØS-området dør om lag 25.000 mennesker årlig av antibiotikaresistens. Eksperter peker på utenlandske sykehus og særlig mat som ting ferierende nordmenn må være påpasselige med.

Les også: – Det er viktig å redusere risikoen for smitte på ferie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noe av sjarmen med utenlandsreiser er jo å spise lokal mat, men det er først og fremst i maten faren for resistens er stor, sier overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.

Han får støtte fra forsker og veterinær Leon Cantas, som sier at norske turister må forsikre seg om at maten er varmebehandlet og unngå å drikke vann fra springen.

Les også:

Nordmenn er ferieekstremister

Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050