Meny

Hygiene og rengjøring på fly

Her er det mest skittent på flyet

Det er ikke på toalettene at det er funnet mest skitt og lort på fly. Foto: Colourbox.

Og det er ikke på toalettene.

– Som en meget frekvent reisende, har jeg ikke sett at personalet som rydder flyet har rengjort foldebord på setene annet enn muligens å tørke over med tørr duk.

Det sier Ørjan Olsvik, professor ved Det helsevitenskapelige fakultet på Universitetet i Tromsø.

Han har selv forsket på hygiene og renhold på fly.

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Overflatekontakt størst kilde til smitte

Ut i fra egne erfaringer mener professoren at områdene hvor det er mest skittent på fly, blant annet er på foldebord som er festet til flysetene.

– Det gjelder da matrester og juice, med mer. Men jeg vil også tro at det er ganske skittent hvor andre mennesker har hatt sine uvaskede hender, sier Olsvik.

I Olsviks studie «Transmission of infectious diseases associated with air travel» publisert ved American Society for Microbiologys Annual Meeting, kommer det frem at de vanligste kildene til bakteriesmitte blant passasjerer på fly er flymat, luft-og dråpesmitte, personkontakt, overflatekontakt og insektoverførbare sykdommer.

Likevel skyldes rundt 80 prosent av bakteriesmitte kontakt med ulike overflater i flyet.

– Eksempler kan være knappen som får setet til å legge seg bakover, sikkerhetsbeltet og håndtaket hvor man åpner bagasjeluken over hodet, sier han.

Setene, sikkerhetsbeltet og foldebord er blant de største bakterieesmittende områdene på et fly. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Airbus vil lage fly med sovekabiner

Flere bakterier enn på toalettet

Nettstedet Travelmath.com gjennomførte tidligere en undersøkelse hvor de sendte mikrobiologer inn på fly og flyplasser. De testet forskjellige overflater som man er i kontakt med ved en vanlig flytur. Og det var ikke på toalettene forskerne fant flest bakterier:

Det viste seg at overflaten som definitivt bar flest bakterier var foldebordet du har foran deg på flyet.

– Ettersom dette kan føre bakterier direkte til munnen din, bør man unngå at noe som helst av maten din kommer i kontakt med bordet, skriver Travelmath.com i rapporten.

Mengden bakterier måltes i antall kolonidannende enheter (CFU).

Foldebordet målte 2.155 CFU per kvadrattomme. Til sammenligning har mobilen din, som kan ha opptil 18 ganger flere bakterier enn spyleknappen på et herretoalett, kun 27 CFU per kvadrattomme.

Videre viste undersøkelsen at spyleknappen på toalettet, ventilasjonsviftene som du har over hodet ditt og spennen på setebeltet også bærer på en del bakterier.

Les også: Dette er verdens farligste flyplass

Maten gjør flest mennesker syke

I følge Olsviks forskningsrapport er det maten som har gjort flest mennesker syke på fly. Det er dog vanligvis trygt å spise mat og drikke vann på fly, og særlig de siste 15 årene har antall matforgiftninger blitt sterkt redusert, i følge rapporten.

Gry Holmbakken er avdelingssjef ved Mattilsynets lokalkontor for Romerike. Kontoret fører tilsyn med alle installasjoner som håndterer mat og dyr på Oslo Lufthavn.

Hun mener at det er store praktiske utfordringer med tilsyn om bord på fly, i tillegg til at Matloven ikke gjelder utenfor Norge.

– Vi har ikke rutinemessige inspeksjoner om bord i fly. Vi får av og til meldinger fra flypassasjerer som mener at de har blitt dårlig av maten som serveres på flyet. Det er likevel svært sjelden at dette er tilfelle og risikoen for å bli smittet av flymat er svært liten, sier Holmbakken.

Ifølge avdelingssjefen produseres flymaten under strenge hygieniske betingelser. Myndighetene i de landene maten produseres, har ansvar for å føre tilsyn med matproduksjonen.

– Norskregistrerte fly som flyr i Norge må forholde seg til kravene i Matloven på lik linje med andre næringsmiddelvirksomheter. Men når flyet forlater norsk territorium, har vi ikke lenger tilsynsmyndighet, sier Holmbakken.

Les også: Her lærer norske piloter å fly F-35

Utfordrende å rengjøre flyet godt nok

Holmbakken forteller videre at det er mer sannsynlig at passasjerene har blitt smittet under oppholdet i utlandet av den lokale maten.

- Derfor er det som regel maten man har spist tidligere som er årsaken til dårlig mage under flyturen, og ikke maten som serveres på selve flyreisen, sier hun.

Det er likevel store muligheter for å bli smittet på fly av nabopassasjerer, dårlig hygiene på toaletter og dårlig hygieniske rutiner blant ansatte, i følge Holmbakken.

– Vi hadde et tilfelle der en famile kastet opp under flyturen, hvorav dette førte til at 15-20 passasjerer som tok flyet etterpå ble syke med omgangssyke, forteller hun.

Hun mener at smitte spres lett på et fly både via ventilasjon, toalett, og at det er tett med folk på et lite område.

– Det kan også være utfordrende å rengjøre flyet tilstrekkelig, selv om flyselskapene har rutiner for dette, sier Holmbakken videre.

Strenge rutiner for renhold

Tonje Næss, kommunikasjonsrågiver ved Norwegian, forteller at de har strenge rutiner for renhold om bord på sine fly.

– Hovedrengjøringen skjer cirka én gang i døgnet, på lengre flyvninger vaskes flyene grundig etter hver flyvning. Vår besetning jobber også med å holde flyene rene og pene gjennom dagen. I tillegg til den daglige rengjøringen skrubbes hele flyet innvendig én til to ganger i måneden, sier Næss.

Les også: – Det er viktig å redusere risikoen for smitte på ferie

Også Silje Brandvoll, informasjonssjef ved Widerøes Flyveselskap AS, forteller at foldebordene rengjøres i snitt tre ganger per dag, på noen maskiner to ganger og på andre fire ganger. Dette avhenger av bakke-stopp tiden.

– Våre fly rengjøres med en lett cleaning, kalt LAC, på stopp som er mellom 25 og 54 minutter, en utvidet cleaning, kalt TAC, ved lengre stopp på 55 minutter, og en mer omfattende cleaning, kalt NSC, etter dagens siste flight, forklarer Brandvoll.

På LAC-standard er det i hovedsak toalett som rengjøres, belter ryddes, søppel tømmes og nakkeservietter blir byttet ved behov, i følge informasjonssjefen.

– På TAC-standard blir punktene på LAC utført, og i tillegg blir gulv støvsuget ved behov og bord blir alltid vasket. På NSC er det en utvidet cleaning, hvor alle kontaktpunkter i kabinen, toalett og cockpit blir rengjort, sier hun.

I tillegg har selskapet en standard med at hvert fly vaskes ned to ganger per år.

– Da er alle setene tatt ut av flyet, gulvtepper blir skiftet og det er en full rens på hele interiøret ombord, sier Brandvoll.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også

Advarer mot smitte på utenlandsreiser

10 turistfeller verden rundt

Aldersgrense på reiseforsikring

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Märtha og kjæresten starter foredragsturné12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag05:40 Dette skjedde i natt04:44 På stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58 Salget av frossenpizza øker02:51 Universitetslege misbrukte 177 mannlige studenter02:28 Missouri med strengere abortlov
Siste nytt
14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgeMärtha og kjæresten starter foredragsturné12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeDette skjedde i natt04:44SportPå stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58NorgeSalget av frossenpizza øker02:51VerdenUniversitetslege misbrukte 177 mannlige studenter02:28VerdenMissouri med strengere abortlov
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus