Hygiene og rengjøring på fly

Her er det mest skittent på flyet

<p>Det er ikke på toalettene at det er funnet mest skitt og lort på fly. Foto: Colourbox.</p>
Det er ikke på toalettene at det er funnet mest skitt og lort på fly. Foto: Colourbox.

Og det er ikke på toalettene.

– Som en meget frekvent reisende, har jeg ikke sett at personalet som rydder flyet har rengjort foldebord på setene annet enn muligens å tørke over med tørr duk.

Det sier Ørjan Olsvik, professor ved Det helsevitenskapelige fakultet på Universitetet i Tromsø.

Han har selv forsket på hygiene og renhold på fly.

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Overflatekontakt størst kilde til smitte

Ut i fra egne erfaringer mener professoren at områdene hvor det er mest skittent på fly, blant annet er på foldebord som er festet til flysetene.

– Det gjelder da matrester og juice, med mer. Men jeg vil også tro at det er ganske skittent hvor andre mennesker har hatt sine uvaskede hender, sier Olsvik.

I Olsviks studie «Transmission of infectious diseases associated with air travel» publisert ved American Society for Microbiologys Annual Meeting, kommer det frem at de vanligste kildene til bakteriesmitte blant passasjerer på fly er flymat, luft-og dråpesmitte, personkontakt, overflatekontakt og insektoverførbare sykdommer.

Likevel skyldes rundt 80 prosent av bakteriesmitte kontakt med ulike overflater i flyet.

– Eksempler kan være knappen som får setet til å legge seg bakover, sikkerhetsbeltet og håndtaket hvor man åpner bagasjeluken over hodet, sier han.

Setene, sikkerhetsbeltet og foldebord er blant de største bakterieesmittende områdene på et fly. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Setene, sikkerhetsbeltet og foldebord er blant de største bakterieesmittende områdene på et fly. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Airbus vil lage fly med sovekabiner

Flere bakterier enn på toalettet

Nettstedet Travelmath.com gjennomførte tidligere en undersøkelse hvor de sendte mikrobiologer inn på fly og flyplasser. De testet forskjellige overflater som man er i kontakt med ved en vanlig flytur. Og det var ikke på toalettene forskerne fant flest bakterier:

Det viste seg at overflaten som definitivt bar flest bakterier var foldebordet du har foran deg på flyet.

– Ettersom dette kan føre bakterier direkte til munnen din, bør man unngå at noe som helst av maten din kommer i kontakt med bordet, skriver Travelmath.com i rapporten.

Mengden bakterier måltes i antall kolonidannende enheter (CFU).

Foldebordet målte 2.155 CFU per kvadrattomme. Til sammenligning har mobilen din, som kan ha opptil 18 ganger flere bakterier enn spyleknappen på et herretoalett, kun 27 CFU per kvadrattomme.

Videre viste undersøkelsen at spyleknappen på toalettet, ventilasjonsviftene som du har over hodet ditt og spennen på setebeltet også bærer på en del bakterier.

Les også: Dette er verdens farligste flyplass

Maten gjør flest mennesker syke

I følge Olsviks forskningsrapport er det maten som har gjort flest mennesker syke på fly. Det er dog vanligvis trygt å spise mat og drikke vann på fly, og særlig de siste 15 årene har antall matforgiftninger blitt sterkt redusert, i følge rapporten.

Gry Holmbakken er avdelingssjef ved Mattilsynets lokalkontor for Romerike. Kontoret fører tilsyn med alle installasjoner som håndterer mat og dyr på Oslo Lufthavn.

Hun mener at det er store praktiske utfordringer med tilsyn om bord på fly, i tillegg til at Matloven ikke gjelder utenfor Norge.

– Vi har ikke rutinemessige inspeksjoner om bord i fly. Vi får av og til meldinger fra flypassasjerer som mener at de har blitt dårlig av maten som serveres på flyet. Det er likevel svært sjelden at dette er tilfelle og risikoen for å bli smittet av flymat er svært liten, sier Holmbakken.

Ifølge avdelingssjefen produseres flymaten under strenge hygieniske betingelser. Myndighetene i de landene maten produseres, har ansvar for å føre tilsyn med matproduksjonen.

– Norskregistrerte fly som flyr i Norge må forholde seg til kravene i Matloven på lik linje med andre næringsmiddelvirksomheter. Men når flyet forlater norsk territorium, har vi ikke lenger tilsynsmyndighet, sier Holmbakken.

Les også: Her lærer norske piloter å fly F-35

Utfordrende å rengjøre flyet godt nok

Holmbakken forteller videre at det er mer sannsynlig at passasjerene har blitt smittet under oppholdet i utlandet av den lokale maten.

- Derfor er det som regel maten man har spist tidligere som er årsaken til dårlig mage under flyturen, og ikke maten som serveres på selve flyreisen, sier hun.

Det er likevel store muligheter for å bli smittet på fly av nabopassasjerer, dårlig hygiene på toaletter og dårlig hygieniske rutiner blant ansatte, i følge Holmbakken.

– Vi hadde et tilfelle der en famile kastet opp under flyturen, hvorav dette førte til at 15-20 passasjerer som tok flyet etterpå ble syke med omgangssyke, forteller hun.

Hun mener at smitte spres lett på et fly både via ventilasjon, toalett, og at det er tett med folk på et lite område.

– Det kan også være utfordrende å rengjøre flyet tilstrekkelig, selv om flyselskapene har rutiner for dette, sier Holmbakken videre.

Strenge rutiner for renhold

Tonje Næss, kommunikasjonsrågiver ved Norwegian, forteller at de har strenge rutiner for renhold om bord på sine fly.

– Hovedrengjøringen skjer cirka én gang i døgnet, på lengre flyvninger vaskes flyene grundig etter hver flyvning. Vår besetning jobber også med å holde flyene rene og pene gjennom dagen. I tillegg til den daglige rengjøringen skrubbes hele flyet innvendig én til to ganger i måneden, sier Næss.

Les også: – Det er viktig å redusere risikoen for smitte på ferie

Også Silje Brandvoll, informasjonssjef ved Widerøes Flyveselskap AS, forteller at foldebordene rengjøres i snitt tre ganger per dag, på noen maskiner to ganger og på andre fire ganger. Dette avhenger av bakke-stopp tiden.

– Våre fly rengjøres med en lett cleaning, kalt LAC, på stopp som er mellom 25 og 54 minutter, en utvidet cleaning, kalt TAC, ved lengre stopp på 55 minutter, og en mer omfattende cleaning, kalt NSC, etter dagens siste flight, forklarer Brandvoll.

På LAC-standard er det i hovedsak toalett som rengjøres, belter ryddes, søppel tømmes og nakkeservietter blir byttet ved behov, i følge informasjonssjefen.

– På TAC-standard blir punktene på LAC utført, og i tillegg blir gulv støvsuget ved behov og bord blir alltid vasket. På NSC er det en utvidet cleaning, hvor alle kontaktpunkter i kabinen, toalett og cockpit blir rengjort, sier hun.

I tillegg har selskapet en standard med at hvert fly vaskes ned to ganger per år.

– Da er alle setene tatt ut av flyet, gulvtepper blir skiftet og det er en full rens på hele interiøret ombord, sier Brandvoll.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også

Advarer mot smitte på utenlandsreiser

10 turistfeller verden rundt

Aldersgrense på reiseforsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Spesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner
Siste nytt
07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgeSpesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus