Derfor kan askebegre være livsviktige på fly

BRANNFARE: Flyselskapene stoler ikke på at passasjerene skal klare å holde abstinensene i sjakk.
BRANNFARE: Flyselskapene stoler ikke på at passasjerene skal klare å holde abstinensene i sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hvorfor finnes det egentlig askebegre på passasjerfly når røyking er forbudt?

De fleste flyselskap tillater ikke røyking på flyturer. Likevel vil du nok oppdage et askebeger hvis du går på toalettet under turen.

Les også: USA forbyr e-sigaretter på fly

En del av utstyrslisten

Askebegeret ser kanskje litt malplassert ut når du nettopp har fått utallige påminnelser om at røyking er forbudt, men disse begrene er faktisk en del av det påkrevde utstyret i flyet.

Flyet må rett og slett ha askebeger for å få lov til å ta av, skriver Travel + Leisure.

Flyselskapene bekymrer seg for at passasjerene skal trosse røykeforbudet og fyre opp en sigarett. Hvis de da kaster sigaretten i søpla kan det oppstå alvorlig brannfare.

Både den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA og den europeiske luftfartsmyndigheten EASA krever dermed at alle passasjerfly skal ha askebegre.

Les også: Ny forskning: Festrøyking er livsfarlig

Med god grunn

Flyselskapene bekymrer seg ikke for uregjerlige passasjerer uten grunn. I 1973 oppsto det en brann på Varig Flight 820 fra Rio de Janeiro til Paris. Brannen startet angivelig som følge av at en antent sigarett ble kastet i søpla på toalettet.

Flyet rakk ikke å nødlande før nesten alle på flyet hadde omkommet av den giftige brannrøyken, ifølge Travel + Leisure.

Dermed er det viktig at folk tar røykeforbudet på alvor, og at de i det minste benytter askebegrene dersom de drister seg til å bryte loven.

Les også: Norge er det tryggeste landet å besøke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus