Studie: – Derfor mister vi besinnelsen på fly

Klasseskillet gjør oss hissige.

Merker du at du får økt temperament om bord på fly? Det kan ha noe med klasseskillet å gjøre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Merker du at du får økt temperament om bord på fly? Det kan ha noe med klasseskillet å gjøre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en vanlig oppfatning at mange flypassasjerer blir irritable og mister besinnelsen under reisen på grunn av store forsinkelser, mangel på beinplass og generelt sett dårlige manerer, skriver nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

En ny studie fra Harvard Business School og Rotman School of Managment i Toronto viser at det nødvendigvis ikke er tilfellet.

Les også: Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

Forskerne bak studien mener at klasseskillet mellom første klasse og business fører til flere hissige flypassasjerer. Deres undersøkelser viser at et slikt skille førte til at flere mistet besinnelsen på en flyreise enn en forsinkelse på ni timer.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: En flypassasjer gikk fullstendig amokk da han ble nektet å sitte på første klasse med sin økonomiklassebillett.

Én årsak til dette er ifølge forskerne at økonomiklassepassasjerene er nødt til å gå igjennom førsteklasse for å finne fram til setene sine, og at dette styrker følelsen av ulikhet og urettferdighet. Forskerne viser til at klasseskillet samtidig førte til at passasjerene på førsteklasse også ble mer hissige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er verdens farligste flyplass

Andre faktorer som bidro til dårlig oppførsel var trange fly, alkohol og lange reiser. Disse faktorene var imidlertid ikke så viktige som forskerne trodde.

Forskerteamet mener flyselskaper burde legge mindre vekt på forskjellene mellom førsteklasse og økonomiklasse dersom de ønsker mer behagelige reiser - både for kabinpersonellet og passasjerene.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer/ ABC Nyheter

VIDEO: Et British Airways-fly gjorde en uventet landing på Logan flyplass i Boston, da en kvinen ble angrepet av sin berusede mann.

VIDEO: En kvinne ble kastet av flyet etter at hun gikk til angrep med en kulepenn på sovende mann.

Les også:

Svært få flypassasjerer kjenner sine rettigheter

Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

Lei av å krige om solseng på ferie? Her kan du nå forhåndsbestille seng