Et av verdens største dykkerparadis er i fare

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korallrevet Great Barrier Reef er rammet av alvorlig bleking. I verste fall kan halve revet dø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor nordkysten av Queensland i Australia ligger verdens største korallrev, Great Barrier Reef. Det store barriererevet er over 2.600 kilometer langt, det dekker et område på imponerende 344.400 kvadratkilometer og er synlig fra verdensrommet.

Korallrevet, som står på UNESCOs verdensarvliste, er bosted for hundrevis av ulike arter, i tillegg til de nærmere to millioner turistene som årlig besøker Australias nordkyst. Stedet ble gjort kjent som et dykkeeldorado allerede i 1957 da dokumentarfilmskaperen Sir David Attenborough viste revet frem til TV-seerne.

Les også: Blekingen av Great Barrier Reef verre enn antatt

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I fjor var Attenborough tilbake ved The Great Barrier Reef for første gang siden 1957. Se den kjente programlederen rapportere under vann.

I skrivende stund viser imidlertid ferske flyfoto at revets mest uberørte deler er rammet av det verste tilfellet av korallbleking noensinne. Eksperter frykter skadene kan bli uopprettelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UNESCO hevder Great Barrier Reef ikke er truet

Så kun fire uberørte skjær

Korallbleking er et fenomen som tilsynelatende har økt i omfang de senere tiår. Korallbleking kjennetegnes ved at alger, som lever i symbiose med koraller, støtes ut slik at korallene blir hvite.

Eksperter har undersøkt 500 steder mellom Cairns og Papua Ny-Guinea og melder om snøhvite koraller der en stor andel er svært hardt rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fløy mer enn 4.000 kilometer over de mest uberørte deler av Great Barrier Reef og så bare fire skjær som ikke hadde noen bleking. Desto mer alvorlig er at vi til nå ikke har funnet noen sørlig grense for blekingen, forteller professor Terry Hughes til The Sydney Morning Herald.

Les også: Rapport: Great Barrier Reef verdt 360 milliarder kroner

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det er ikke bare korallene selv som rammes av global oppvarming. Økt temperatur i havet fører til at mange fiskearter rømmer fra Great Barrier Reef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer alvorlig enn i 2002 og 1998

Dødeligheten som følge av bleking hos korallene kan være omfattende. Dersom algene ikke vokser tilbake etter korallbleking, ødelegges korallene og hele rev kan ødelegges. Ifølge eksperter er denne nye blekingen langt mer alvorlig enn da det samme inntraff i 2002 og 1998.

Byen Cairns nordøst i Queensland markerer seg selv som selve inngangsporten til Great Barrier Reef ettersom korallrevet kan nås på under en time fra byen. Men de fleste av revene som ligger nord for Cairns er rammet av bleking.

Nesten alle korallarter, inkludert de mest robuste artene, er blitt påvirket.

Professor Terry Hughes forteller til The Sydney Morning Herald at det er for tidlig å si hva utfallet for revet vil være, men forskerne som utfører parallelle undersøkelser under vann rapporterer at halvparten av alle blekede koraller er døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Australia utlover millionbelønning til den som kan redde korallrev

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Gytesesongen for korallrevet utenfor Australia er en stor begivenhet for entusiaster hvert år.

Nasjonal miljøkatastrofe

Fenomenet korallbleking kan oppstå som følge av endringer i havtemperatur, sollys og næringstilgang. Kampanjedirektør Imogen Zethoven i MarineConservation Society Great Barrier Reef kaller korallblekingen en nasjonal miljøkatastrofe og knytter fenomenet opp mot global oppvarming.

Talsmann for World Wide Fund for Nature (WWF), Nick Heath, oppfordret Australias statsminister Malcolm Turnbull til å reise til revet for å se skadene med egne øyne.

– Når du ser på de nakne, hvite bildene så ser du rett på klimaendringenes ansikt. Vi har vært selvtilfreds på dette problemet altfor lenge. Hvis ikke ledelsen snart tar grep når det gjelder revet, vil det bli borte, forteller Heath til The Sydney Morning Herald.

VIDEO: Se video fra det enorme området hvor fargerike fisker og snåle skapninger lever.

Les også:

Menneskelige levninger funnet i krokodille i Australia

Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Klimaendringer kan gi ubehagelige flyreiser