Meny

Atlanterhavsvegen - I Hustadvikas vold

MANGE HISTORIER: RIB-skipper Kolbjørn Ove Stølen forteller historier om livet på Ona. Legg merke til den værbitte ytterveggen på selve fyret.
Skal du oppleve Atlanterhavsvegen gjelder det å skynde seg langsomt, for på den korte veistrekningen fra Molde til Kristiansund ligger opplevelsene tett.

Å komme seg dit

Widerøe ( www.wideroe.no ) og SAS ( www.sas.no ) flyr på Kristiansund og Molde, Norwegian ( www.norwegian.no) også til Molde. De aller fleste av de større bilutleieselskapene er representert ved begge lufthavnene.

MØRE OG ROMSDAL (ABC Nyheter): Det blåser en jevn vind fra havet, inn over fiskeværet Bud. Husene her ute i Møre og Romsdals vestligste begrensning reiser seg trassig opp i landskapet som bølger ut mot storhavet. På en dag som denne, lett overskyet, men med et mildt og behagelig drag i luften, er det vanskelig å forestille seg at der ute ligger et av Norges mest fryktede havområder – den sagnomsuste Hustadvika.

Les også:  Hit vil vi på norgesferie

På Atlanterhavsvegen

Vi forlot Molde med de 222 karakteristiske fjelltoppene i Moldepanoramaet i ryggen, langs E39, men dreide raskt rett nordover, langsetter Riksvei 664, forbi Elnesvågen, ut mot Bud.

Denne bygda ligger i den største jordbrukskommunen mellom Trondheim og Stavanger, men her ute har fisket så lenge man kan huske vært den viktigste næringsveien. På 1500-tallet var Bud sågar det største handelsstedet mellom ”trønderhovedstaden” og Bergen takket være de rike fiskeforekomstene.

Men fiskebankene utenfor innebar også en betydelig risiko. Hustadvika er et grunt sjøområde, der blankt hav plutselig kan bryte opp i et inferno av sjøskavler store som hus, og dra ned i dypet hvem og hva det skal være som har dristet seg utpå.

Bortenfor øygruppen Bjørnsund skimter vi så vidt Ona. Norges sydligste fiskevær ligger midt i havet, med noe få fastboende som fremdeles finner et utkomme her ute, selv om industrifisket for lengst har gjort sjarkfiskeren overflødig.

Vi fortsetter nordøstover langs riksveien, forbi Hustadvika Gjestegård og Farstad. Her starter Atlanterhavsvegen, en av våre nasjonale turistveier som er blitt rustet opp og gjort lekker for besøkende.

Men det skal mye til for å konkurrere med det iøynefallende landskapet rundt oss.

Les også:  Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Atlanterhavsvegen kan ta pusten fra de fleste. Foto: NTB scanpix

I Thorseth-land

Når vi følger fylkesvei 64 videre mot Kristiansund, over de to karakteristiske Hulvågbruene, er det fristende å stoppe opp. Her skal nemlig etter sigende stangfisket være spesielt godt.

Og det er mulig det stemmer, for i øykroken skimter jeg plutselig to delfiner i tidevannsstrømmen som velter inn Kvernesfjorden. Vi stopper og følger som hypnotiserte de to små gulflankedelfinene som på karakteristisk vis virrer frem og tilbake i en tilsynelatende evig jakt etter føde.

Ferden vår fortsetter videre mot Averøya. Kristiansund er en halvtime unna i bil. Reisen går mot slutten, før den har begynt. Av den grunn velger vi å bryte av ved Kårvåg. En hurtigbåt står og venter for å ta oss med til Håholmen, en knapp ti minutter båttur mot vest. Vi kan ikke la muligheten gå fra oss.

I 1989 kjøpte eventyreren og forfatteren Ragnar Thorseth det gamle fiskeværet helt øst i Hustadvika, og rustet det opp til et fabelaktig opplevelsessenter. I 300 år var det et yrende liv her ute, inntil fremtiden kom og parkerte Håholmen i fortiden. Så dukket Thorseth opp og reddet stedet fra undergangen.

Dette og hint sitter vi og filosoferer rundt når solen renner, etter en praktfull fisketur med Håholmens egen fiskeskøyte. Egentlig skulle vi vært på veien igjen etter denne stoppen, men vi kan ikke helt gi slipp. Hustadvika har oss nå.

Les også:  Slik endres det norske landskapet

ABC Nyheter tok Yttersvingen på Norge sommeren 2014. Se den vakre turen på Atlanterhavsvegen her:

5 gode stoppesteder

1. Tøff tur i Hustadvika

Havområdet rundt Hustadvika er hovedattraksjonen i området, og enkleste – og raskeste - mulighet for å komme seg rundt er å bruke RIB. Romsdal Havrafting har hurtiggående gummibåter som tar deg med rundt til holmer og skjær, og gir samtidig en sterk følelse av hvordan sjøen kan være når det blåser opp.

www.romsdalhavrafting.no

2. Prøv fiskelykken

Folk fra hele Europa kommer til disse farvannene for å fange møretorsk, og hos Reidar og Heidi Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie ligger alt til rette for det. De leier ut både stang, båt og seng, og har i tillegg et flott filetteringsanlegg på land. Ikke uten grunn kalles Midsund på Otrøya for ”Mørekystens fiskeeldorado”.

www.heggdalfiskeferie.no

www.stromsholmen.no

3. Bli bergtatt

I mer enn 70 år har familien Naas i Naas Kalksteinbrudd tatt ut kalkstein og marmor i Nåslia mellom Elnesvågen og Eide. Inne i fjellet er det 40 kilometer med gruveganger i 11 etasjer. En av gruvegangene er fylt med krystallklart vann, lyssatt og gjort tilgjengelig for publikum ved hjelp av lektere. På det speilblanke grunnvannet tas du med ut på en liten reise over vannet, innover i gruven. Det er en spesiell opplevelse, der du ender opp i en bar på kaia, og hvor du i tillegg til de mer vanlige drikkevarer kan smake kildevann som har brukt måneder og år på å komme frem gjennom berggrunnen.

www.berg-tatt.no

4. Besøk Ona fyr

Ona er et lite øysamfunn ute i storhavet vest for Molde. Fiskeværet består av to øyer, Husøy og Ona, som er forbundet med en liten bro. I dag er det noen få fastboende igjen i dette helt spesielle samfunnet, som er bygd opp omkring de rike fiskeforekomstene rett utenfor. Den kjente fyrlykten og losstasjonen var også viktige arbeidsplasser. Overnatting får du på Ona Havstuer.

www.classicnorway.no

5. For den aktive

Moldeområdet egner seg ypperlig for den som vil gjøre noe annet enn å bare å kjøre bil. Sykkel-, vandre- og klatremulighetene er ypperlige. Et de klassiske turmålene for den som liker å ta beina fatt er Ræstadhornet (729 moh).

For den aktive finnes det i tillegg muligheter for havkajakk, grotting og dykking, for å nevne noen av de utallige aktivitetene i kommunen.

www.visitmolde.no

www.didadventure.no

www.stromsholmen.no

Bo godt

Håholmen Havstuer har moderne rorbuer med god plass og gode senger.

Hos familien Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie fikk vi også et ypperlig nattleie.

I Molde er Rica Seilet Hotel et godt alternativ. Her er også utsikten mot Moldepanoramaet fortreffelig.

www.classicnorway.no

www.heggdalfiskeferie.no

www.rica.no/seilet

Spis godt

Både på Håholmen Havstuer, Hustadvika Gjestegård, Finnøy Havstuer og Molde Fjordstuer fikk vi utmerket mat og service. Sammenslutningen Classic Norway satser i det hele tatt spesielt på å gi sine gjester den store matopplevelsen i form av kortreist mat, om det er skalldyr, torsk, hjort eller moskusfilet (!), og vår erfaring i løpet av disse dagene er at det lykkes de svært godt med.

www.classicnorway.no

På Averøy har du for eksempel Bjartmars Favorittkro - en koselig restaurant med utsikt over Atlanterhavsvegen. Her serveres kortreist mat som kveite, eller kaffe med hjemmelaget kake og is til.

www.favorittkro.no

I Molde er Mali's Café i Romsdalsmuseet et populært treffsted, med hjemmelagde vafler som spesialitet. Bygata der kafeen ligger er en gjenskapelse av atmosfæren i Gamle Molde, før bybrannen i 1916 og bombingen i 1940 ødela smybyidyllen.

www.romsdalsmuseet.no

Shopping

På Eide ligger Lanullva, som er Vinje Ullprodukters fabrikkutssalg. Her kan du både oppleve fabrikklivet fra innsiden, og handle Lanullva strikkeprodukter. Kolleksjonen spenner fra baby til voksen.

www.lanullva.no

I Fræna finner du både Galleri Båken og Porselenskråa, to brukskunstutsalg av henholdsvis tekstiler, akvareller og malerier, og arbeid i glass og keramikk.

www.skyttelvev.no

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus