Meny

Atlanterhavsvegen - I Hustadvikas vold

MANGE HISTORIER: RIB-skipper Kolbjørn Ove Stølen forteller historier om livet på Ona. Legg merke til den værbitte ytterveggen på selve fyret.

Skal du oppleve Atlanterhavsvegen gjelder det å skynde seg langsomt, for på den korte veistrekningen fra Molde til Kristiansund ligger opplevelsene tett.

Å komme seg dit

Widerøe ( www.wideroe.no ) og SAS ( www.sas.no ) flyr på Kristiansund og Molde, Norwegian ( www.norwegian.no) også til Molde. De aller fleste av de større bilutleieselskapene er representert ved begge lufthavnene.

MØRE OG ROMSDAL (ABC Nyheter): Det blåser en jevn vind fra havet, inn over fiskeværet Bud. Husene her ute i Møre og Romsdals vestligste begrensning reiser seg trassig opp i landskapet som bølger ut mot storhavet. På en dag som denne, lett overskyet, men med et mildt og behagelig drag i luften, er det vanskelig å forestille seg at der ute ligger et av Norges mest fryktede havområder – den sagnomsuste Hustadvika.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

På Atlanterhavsvegen

Vi forlot Molde med de 222 karakteristiske fjelltoppene i Moldepanoramaet i ryggen, langs E39, men dreide raskt rett nordover, langsetter Riksvei 664, forbi Elnesvågen, ut mot Bud.

Denne bygda ligger i den største jordbrukskommunen mellom Trondheim og Stavanger, men her ute har fisket så lenge man kan huske vært den viktigste næringsveien. På 1500-tallet var Bud sågar det største handelsstedet mellom ”trønderhovedstaden” og Bergen takket være de rike fiskeforekomstene.

Men fiskebankene utenfor innebar også en betydelig risiko. Hustadvika er et grunt sjøområde, der blankt hav plutselig kan bryte opp i et inferno av sjøskavler store som hus, og dra ned i dypet hvem og hva det skal være som har dristet seg utpå.

Bortenfor øygruppen Bjørnsund skimter vi så vidt Ona. Norges sydligste fiskevær ligger midt i havet, med noe få fastboende som fremdeles finner et utkomme her ute, selv om industrifisket for lengst har gjort sjarkfiskeren overflødig.

Vi fortsetter nordøstover langs riksveien, forbi Hustadvika Gjestegård og Farstad. Her starter Atlanterhavsvegen, en av våre nasjonale turistveier som er blitt rustet opp og gjort lekker for besøkende.

Men det skal mye til for å konkurrere med det iøynefallende landskapet rundt oss.

Les også: Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Atlanterhavsvegen kan ta pusten fra de fleste. Foto: NTB scanpix

I Thorseth-land

Når vi følger fylkesvei 64 videre mot Kristiansund, over de to karakteristiske Hulvågbruene, er det fristende å stoppe opp. Her skal nemlig etter sigende stangfisket være spesielt godt.

Og det er mulig det stemmer, for i øykroken skimter jeg plutselig to delfiner i tidevannsstrømmen som velter inn Kvernesfjorden. Vi stopper og følger som hypnotiserte de to små gulflankedelfinene som på karakteristisk vis virrer frem og tilbake i en tilsynelatende evig jakt etter føde.

Ferden vår fortsetter videre mot Averøya. Kristiansund er en halvtime unna i bil. Reisen går mot slutten, før den har begynt. Av den grunn velger vi å bryte av ved Kårvåg. En hurtigbåt står og venter for å ta oss med til Håholmen, en knapp ti minutter båttur mot vest. Vi kan ikke la muligheten gå fra oss.

I 1989 kjøpte eventyreren og forfatteren Ragnar Thorseth det gamle fiskeværet helt øst i Hustadvika, og rustet det opp til et fabelaktig opplevelsessenter. I 300 år var det et yrende liv her ute, inntil fremtiden kom og parkerte Håholmen i fortiden. Så dukket Thorseth opp og reddet stedet fra undergangen.

Dette og hint sitter vi og filosoferer rundt når solen renner, etter en praktfull fisketur med Håholmens egen fiskeskøyte. Egentlig skulle vi vært på veien igjen etter denne stoppen, men vi kan ikke helt gi slipp. Hustadvika har oss nå.

Les også: Slik endres det norske landskapet

ABC Nyheter tok Yttersvingen på Norge sommeren 2014. Se den vakre turen på Atlanterhavsvegen her:

5 gode stoppesteder

1. Tøff tur i Hustadvika

Havområdet rundt Hustadvika er hovedattraksjonen i området, og enkleste – og raskeste - mulighet for å komme seg rundt er å bruke RIB. Romsdal Havrafting har hurtiggående gummibåter som tar deg med rundt til holmer og skjær, og gir samtidig en sterk følelse av hvordan sjøen kan være når det blåser opp.

www.romsdalhavrafting.no

2. Prøv fiskelykken

Folk fra hele Europa kommer til disse farvannene for å fange møretorsk, og hos Reidar og Heidi Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie ligger alt til rette for det. De leier ut både stang, båt og seng, og har i tillegg et flott filetteringsanlegg på land. Ikke uten grunn kalles Midsund på Otrøya for ”Mørekystens fiskeeldorado”.

www.heggdalfiskeferie.no

www.stromsholmen.no

3. Bli bergtatt

I mer enn 70 år har familien Naas i Naas Kalksteinbrudd tatt ut kalkstein og marmor i Nåslia mellom Elnesvågen og Eide. Inne i fjellet er det 40 kilometer med gruveganger i 11 etasjer. En av gruvegangene er fylt med krystallklart vann, lyssatt og gjort tilgjengelig for publikum ved hjelp av lektere. På det speilblanke grunnvannet tas du med ut på en liten reise over vannet, innover i gruven. Det er en spesiell opplevelse, der du ender opp i en bar på kaia, og hvor du i tillegg til de mer vanlige drikkevarer kan smake kildevann som har brukt måneder og år på å komme frem gjennom berggrunnen.

www.berg-tatt.no

4. Besøk Ona fyr

Ona er et lite øysamfunn ute i storhavet vest for Molde. Fiskeværet består av to øyer, Husøy og Ona, som er forbundet med en liten bro. I dag er det noen få fastboende igjen i dette helt spesielle samfunnet, som er bygd opp omkring de rike fiskeforekomstene rett utenfor. Den kjente fyrlykten og losstasjonen var også viktige arbeidsplasser. Overnatting får du på Ona Havstuer.

www.classicnorway.no

5. For den aktive

Moldeområdet egner seg ypperlig for den som vil gjøre noe annet enn å bare å kjøre bil. Sykkel-, vandre- og klatremulighetene er ypperlige. Et de klassiske turmålene for den som liker å ta beina fatt er Ræstadhornet (729 moh).

For den aktive finnes det i tillegg muligheter for havkajakk, grotting og dykking, for å nevne noen av de utallige aktivitetene i kommunen.

www.visitmolde.no

www.didadventure.no

www.stromsholmen.no

Bo godt

Håholmen Havstuer har moderne rorbuer med god plass og gode senger.

Hos familien Heggdal i Heggdal Fjord- og Fiskeferie fikk vi også et ypperlig nattleie.

I Molde er Rica Seilet Hotel et godt alternativ. Her er også utsikten mot Moldepanoramaet fortreffelig.

www.classicnorway.no

www.heggdalfiskeferie.no

www.rica.no/seilet

Spis godt

Både på Håholmen Havstuer, Hustadvika Gjestegård, Finnøy Havstuer og Molde Fjordstuer fikk vi utmerket mat og service. Sammenslutningen Classic Norway satser i det hele tatt spesielt på å gi sine gjester den store matopplevelsen i form av kortreist mat, om det er skalldyr, torsk, hjort eller moskusfilet (!), og vår erfaring i løpet av disse dagene er at det lykkes de svært godt med.

www.classicnorway.no

På Averøy har du for eksempel Bjartmars Favorittkro - en koselig restaurant med utsikt over Atlanterhavsvegen. Her serveres kortreist mat som kveite, eller kaffe med hjemmelaget kake og is til.

www.favorittkro.no

I Molde er Mali's Café i Romsdalsmuseet et populært treffsted, med hjemmelagde vafler som spesialitet. Bygata der kafeen ligger er en gjenskapelse av atmosfæren i Gamle Molde, før bybrannen i 1916 og bombingen i 1940 ødela smybyidyllen.

www.romsdalsmuseet.no

Shopping

På Eide ligger Lanullva, som er Vinje Ullprodukters fabrikkutssalg. Her kan du både oppleve fabrikklivet fra innsiden, og handle Lanullva strikkeprodukter. Kolleksjonen spenner fra baby til voksen.

www.lanullva.no

I Fræna finner du både Galleri Båken og Porselenskråa, to brukskunstutsalg av henholdsvis tekstiler, akvareller og malerier, og arbeid i glass og keramikk.

www.skyttelvev.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:24 Everton holdt lekestue med Solskjærs United16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan
Siste nytt
16:24SportEverton holdt lekestue med Solskjærs United16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus