Meny

– Har påvist skjulte kamre i egyptisk kongegrav

Radarundersøkelser av veggene i kong Tutankhamons grav skal vise skjulte kammer og hittil uoppdagede gjenstander.
Samlingen fra gravkammeret til kong Tutankhamon befinner seg i Kairo, mens levningene etter den unge faraoen fremdeles ligger i graven i Kongenes dal. Foto: Erik Hooymans / NPK

Den egyptiske ministeren for oldtidsskatter, Mamdouh Eldamaty, holdt i mars 2016 en pressekonferanse der han fortalte om funnene i kong Tutankhamons grav. I skrivende stund, har det i det siste halvåret blitt gjennomført nitide radarundersøkelser av Kong Tutankhamons grav, som ifølge statsråden har avslørt hittil ukjente rom, melder National Geographic. Her befinnes det trolig også gjenstander, viste studien.

– For Egypt er dette en svært stor oppdagelse, det kan være århundrets oppdagelse. Den er svært viktig for egyptisk historie, og for resten av verden, sa Eldamaty torsdag.

Les også: Oppsiktsvekkende funn i Egypts pyramider

Egentlig droning Nefertitis grav?

Det er på dette tidspunkt uklart hva som befinner seg i kamrene, og det er planlagt nye radarundersøkelser om kort tid.

Tutankhamons grav ble først funnet av arkeologen Howard Carter i 1922, og bød på en overveldende mengde gravgods. Mer enn 5000 gjenstander ble funnet, mange i svært god stand. Det var den best bevarte kongegraven som var funnet til da, og ga arkeologer og historikere nye innsikter i hvordan livet artet seg for en farao i det 14. århundret f.Kr.

I juli 2015 offentliggjorde den britiske arkeologen Nicholas Reeves en studie der han hevdet at det kan befinne seg ytterligere et gravkammer bak veggene i Tutankhamons grav.

Den japanske radarspesialisten Hirokatsu Watanabe undersøker utstyret sitt ved kong Tutankhamons gravkammer i Kongenes dal. Luxor i Egypt. Foto fra november. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Teorien var basert delvis på gransking av laserskanninger i graven, som lot til å indikere korridorer og døråpninger som hadde blitt murt igjen og dekket til.

Først ble Reeves teorier avvist av andre egyptologer, men studier det siste halvåret later til å støtte mange av hypotesene.

Reeves opprinnelige teori går ut på at Nefertiti, antatt å ha vært Tutankhamons stemor, kan være begravet bak nordveggen. I skrivende stund finnes det ingen sikre bevis, men en rekke fremstående Egypt-vitere har støttet Reeves idé om at Tutankhamons verdensberømte dødsmaske egentlig ble laget for henne. Det finnes også tegn som tyder på at mye av gravgodset var ment for noen andre enn faraoen.

I sin studie fra 2015 skriver Reeves:

«Da Nefertiti ble begravet i det [antatte hemmelige kammeret] kan det ikke ha vært meningen at Tutankhamon siden skulle begraves samme sted. Det ble ikke aktuelt før kongens tidlige og uventede død et tiår senere».

Den gylne sarkofagen til kong Tutankhamon i gravkammeret i Luxor. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Siden det ikke fantes noen grav klar for Tutankhamon da han døde, ser den britiske forskeren for seg at Nefertitis grav ble utvidet for å gi plass til ham.

Les også: Verdens tapte skatter Faraoenes skatter

Føler seg sikre

Radarresultatene er den viktigste støtten hittil. Den egyptiske statsrådens erklæring på pressekonferansen støtter seg på en sluttrapport av den japanske radarspesialisten Hirokatsu Watanabe, som har studert graven siden i fjor høst. Watanabe tror det er gjenstander av metall og organiske gjenstander bak nordveggen, og andre organiske gjenstander bak vestveggen. Foreløpig er det et mysterium hva man vil finne.

Mumien til kong Tutankhamon. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Radarfunnene er også vurdert av andre eksperter, som bekrefter at det later til å ligge et ikke-naturlig forekommende kammer eller hulrom på den andre siden av veggen.

Det er i mange tilfeller mulig å skille mellom stein- og metallgjenstander i slike radarlesninger.

En gruppe spesialister fra National Geographic reiste i mars 2016 til Egypt for å gjennomføre ytterligere radarundersøkelser, i håp om å bekrefte Watanabes resultater.

Ved pressekonferansen forklarte statsråden at et av de viktigste målene med de nye undersøkelsene blir å fastslå tykkelsen på veggene, for å kunne beslutte veien videre. Han ville ikke si noe om hva det kan bli.

Øvrige kilder: NPR

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus