Makeløs herregård – et innblikk i overklassens liv

GEDIGENT: Det er dimensjoner over hovedhuset på Chatsworth-godset, et av de flotteste byggverk i sitt slag i Europa. Foto: Bjørn Moholdt
GEDIGENT: Det er dimensjoner over hovedhuset på Chatsworth-godset, et av de flotteste byggverk i sitt slag i Europa. Foto: Bjørn Moholdt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden fascineres av den arketypiske britiske overklassen, noe periodedramaet «Downton Abbey» er et lysende eksempel på. På herregården Chatsworth får du et unikt blikk inn en familie – og en tid – som fortsetter å fjetre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DERBYSHIRE, ENGLAND (ABC Nyheter): Britenes paradoksale forhold til sitt aristokrati slutter aldri å fascinere. Den industrielle revolusjonens vugge med sine radikale politiske ideer har levd side om side med monarkiet i mer enn 200 år, og selv ikke de siste årenes eskapader fra de kongelige ser ut til å rokke ved den stillingen.

Verdenskjent park

I skyggen av dronning Elizabeth og hennes etterkommere lever det i tillegg et aristokrati som ikke alltid har hatt det like fett. Hertug- og greve-titlene florerer, men godsene de en gang var oppsatt med er enten overtatt av nyrike magnater eller er solgt til feterte rockestjerner, som etter hvert også har fått innpass i de rojale sirkler.

Les også: Opplev Downton Abbeys skjulte skatter

Victoria har nok mer enn én gang rotert i graven

Noen har imidlertid maktet overgangen til den nye tid. Den gang stillingen som tjener på godset var som en slavekontrakt å regne, kunne de gedigne godsene bestykkes med flere dusin arbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kreves det helt andre midler for å drive de enorme eiendommene, noe hertugen av Devonshire og hans familie har innsett. I 16 generasjoner har familien holdt til på Chatsworth, et av de flotteste godsene i hele Europa, som de med stor suksess har åpnet for folk flest.

Årlig besøker flere hundre tusener Chatsworth med den mer enn 400 mål store hagen, verdenskjent for sine fantastiske fontener.

For noen er det utvilsomt en attraksjon at hertug-familien fremdeles kaller Chatsworth sitt hjem, og at du risikerer å treffe på medlemmer av familien i den gedigne parken rundt slottet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De dyreste reisemålene

Verdenskjent park

Parken er på mer enn 4.000 mål. Med slottet som bakgrunn er det ikke fritt for at selv den mest blaserte føler seg litt ovenpå ute på den velstriglete plenen.

Det er likevel inne i det enorme byggverket de største severdighetene befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chatsworth har alltid tatt vel imot skuelystne besøkende, ikke bare konger og dronninger og andre adelige, men mer vanlige mennesker – som forfatteren Daniel Defoe. I en tid da man skulle overgå hverandre i arkitektoniske eksesser, sto Chatsworth i en særstilling, noe de mange velutstyrte rommene er solide bevis på.

Les også: Åpner museum i Charlie Chaplins herregård i Sveits

– Hertugen av Devonshire tillater alle mennesker uansett herkomst å beskue herregården og områdene rundt, hele året fra 10 til 17, unntatt søndagene. Dette gjør jeg i en ånd av stor rikdom og opplyst frisinnethet, samt i lyset av klokskap, sa den 6. hertug av Devonshire allerede i 1844.

Ja, hva skal han med all den oppsamlete rikdommen, om ikke for å la andre – om ikke ta del i den – så i hvert fall beskue den. Ikke minst i lys av dette er et besøk i Chatsworth og egnen rundt et enestående vindu inn mot en levesett – som i pakt med tidenes gang – fortsetter å leve i beste velgående.

Les også:

Familien skulle kjøpe feriehus i Frankrike – endte opp med slott fra 1700-tallet

Sjampisluksus til øl- og pølsepris

Natten i spøkelseshuset