Så lang tid tok det å reise for 100 år siden

Så lang tid tok en reise fra London til ulike deler av verden i 1914.
Så lang tid tok en reise fra London til ulike deler av verden i 1914. Foto: Royal Geographical Society
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kan du reise til andre siden av kloden på under et døgn. Et gammelt kart fra 1914 viser hvor lang tid en reise ut i verden tok for 100 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1914 lagde den skotske kartografen John G. Bartholomew et verdenskart som viste hvor lang tid det ville ta å komme seg til resten av verden med London som utgangspunkt.

Kartet, som ble publisert i oppslagsverket An Atlas of Economic Geography, benyttet seg av seks ulike fargegrupper for å vise avstandene rundt om i verden, ikke i timer - men i dager: Mørk rosa for reiser under fem døgn, lys rosa for steder mellom fem og ti reisedøgn unna, gul for avstander mellom 10 og 20 døgn, lysegrønn for 20-30 døgn, lyseblå for 30 til 40 døgn og turkis for områder over 40 reisedøgn unna.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Fra London til Nord-Norge

Ifølge kartet ville en reise fra London til Australia for 100 år siden ta minst en måned. Skulle en attpåtil reise inn i Australias indre og til det såkalte «Outback» måtte en beregne minst 10 dager ekstra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var destinasjonen Sør-Afrika, var transportetappen anslått til et sted mellom 10 og 20 dager, mens en tur til østkysten av USA «bare» tok mellom fem og ti dager, samme antall dager som til den russiske byen Irkutsk.

Til Nord-Norge kunne den reiselystne komme fra London i løpet av 10 dager.

Les også: Vil bevare Dødens jernbane for ettertiden

Jernbanens rolle

Ifølge tidsskriftet The Economist, som i skivende stund nylig omtalte det interessante kartet, hadde jernbanen gjort store deler av verden mer tilgjengelig da kartograf Bartholomew lagde kartet.

Både den transsibirske jernbanen og den indiske jernbanen åpnet opp for nye markeder og områder for selgere og investorer fra Europa og USA.

Det forklarer hvorfor det rundt 1914 bare tok litt over fem dager å komme seg fra London til det østlige Russland, samtidig som det ville ta over 40 dager å reise til det indre av Afrika eller Sør-Amerika, selv om den geografiske avstanden er kortere.