Imponerende antikk mosaikk funnet «ved en tilfeldighet»

Den 1700 år gamle mosaikken i det som en gang var en herskapelig villa i antikken blir renset. Foto: ©AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
Den 1700 år gamle mosaikken i det som en gang var en herskapelig villa i antikken blir renset. Foto: ©AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Israel er det mulig å se mosaikk som ble oppdaget ved en tilfeldighet. Mosaikken stammer fra det som i romersk og bysantinsk tid var et velstående nabolag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fargerike mosaikken måler 11 ganger 13 meter, og ble funnet i Lod i det sentrale Israel. Den er antatt å ha vært del av brolegningen utenfor villaen til en velstående familie, sier israelske kulturmyndigheter.

Mosaikken ble oppdaget under byggingen av et besøkssenter der man skulle stille ut en annen mosaikk som ble funnet på samme sted for 20 år siden.

Den forrige var del av gulvet i stua til villaen for 1700 år siden, og har siden blitt utstilt i museer verden rundt.

Les også: Hvor tok ravkammeret veien?

Skulle gjøre plass for besøkssenter

Myndighetene omtalte den første mosaikken som «en av de vakreste» i Israel. Den forestiller løver, elefanter i strid, giraffer og delfiner.

Utgravinger i 2014 var egentlig kun ment å gjøre rom for et besøkssenter ved huset der den første mosaikken ble funnet. For tiden er den første mosaikken til utstilling i Venezia, men den skal tilbake til villaen i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rikt og utsmykket

På den nylig oppdagede mosaikken ser man jakt, fisk, forskjellige dyr, blomster i kurver, vaser og fugler.

— Kvaliteten på bildene i mosaikken peker mot høyt utviklede kunstneriske ferdigheter, sier sjefen for utgravningene, Amir Gorzalczany, i en uttalelse.

Israelske myndigheter sier en rekke fragmenter av fresker som har blitt oppdaget også «er tilsvarende rikt og nøye utsmykket, i den beste tradisjonen fra rikfolk i perioden.»

«I lys av de nye oppdagelsene vil denne delen av villaen også bli innlemmet i besøkssenteret.»

Lod var i antikken kjent som Diospolis, og var regional hovedstad. I skrivende stund ligger byen nær Tel Aviv og den internasjonale Ben Gurion-flyplassen.

Les også: Museet som er en reise verdt

SE VIDEO: Lisboas berømte mosaikk kan forsvinne:

SE VIDEO: Forskere gjorde utrolig funn utenfor kysten av Israel: