I 2026 skal en av Spanias største attraksjoner endelig stå ferdig

VIDEO: Slik skal La Sagrada Familia se ut når byggingen er ferdig.

I 1883 startet arbeidet med å bygge Barcelonas enorme kirke La Sagrada Familia. 132 år etter går byggingen nå inn i sin siste fase.

Antoni Gaudis berømte livsverk minner mest av alt om en menneskeskapt termitt-tue der den står omkranset av heisekraner i sentrum av Barcelona. 132 år etter at byggingen av den enorme katedralen startet er La Sagrada Familia en av Spanias mest populære attraksjoner.

Nå går arbeidet med å få fullført katedralen inn i sin siste fase. Du må imidlertid vente helt til 2026 før katalanernes største turistattraksjon i Barcelona slutter å være en byggeplass.

Årstallet er ikke tilfeldig. Da er det nemlig nøyaktig 100 år siden Antoni Gaudi ble påkjørt og drept av en sporvogn. Fram til sin død, hadde Gaudi valgt svært utradisjonelle metoder i arbeidet med La Sagrada Familia. Den kjente kunstneren valgte blant annet å forholde seg til grove skisser framfor nøyaktige tegninger. I tillegg foretrakk han å arbeide på stedet for å følge byggeprosessen. På den måten kunne han enkelt gjøre endringer underveis. Dem skulle det bli mange av.

– Gud har ingen hast med å se dette ferdig, skal Gaudi engang ha fleipet.

I skrivende stund er bare 65 prosent av kirken ferdig. Når det står ferdig i 2026 blir La Sagrada Familia verdens høyeste katedral, med en 172,5 meter høy senterdom til ære for Jesus Kristus, og et 125 meter høyt tårn til ære for jomfru Maria.

Kritikere har imidlertid uttrykket bekymring for at det ferdige resultatet slett ikke vil ligne på Gaudis originale visjon: Å skape en arkitektonisk hyllest til Gud. De overordnede planene for hvordan kirken skulle se ut tok Gaudi med seg i graven. Det eneste han etterlot seg var uferdige modeller og visjonære skisser.

Kritikerne frykter en kommersiell turistattraksjon hvor det er umulig å si hvor Gaudis arbeid starter. Og hvor det ender.

Sjefsarkitekt Jordi Fauli fotografert under en pressekonferanse i Barcelona i slutten av oktober i år, hvor han uttrykket at arbeidet med La Sagrada Familia nå går inn i sin siste fase. Foto: AP / NTB scanpix
Sjefsarkitekt Jordi Fauli fotografert under en pressekonferanse i Barcelona i slutten av oktober i år, hvor han uttrykket at arbeidet med La Sagrada Familia nå går inn i sin siste fase. Foto: AP / NTB scanpix

Les også: Hit vil vi helst reise akkurat nå

SE VIDEO: 400 år gammel kirke stiger opp av vannet:

Personvernpolicy