Ekspert mener Lofoten-turisme bør kvotereguleres

Lofoten er en norsk kystperle som hvert år lokker til seg turister fra hele verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Lofoten er en norsk kystperle som hvert år lokker til seg turister fra hele verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

En amerikansk ekspert på opplevelsesturisme, tror kvoter og begrensninger må til for å bevare egenarten til reisemål som Lofoten.

– Dere har ikke mulighet til å ta vare på en million turister som kommer hit, så dere må tenke strategisk i dag, for fremtiden, sier Christopher Doyle til NRK i skrivende stund. Han er direktør i Adventure Travel Trade Association, en rådgivende organisasjonen for reiselivsbedrifter over hele verden, og deltar på Norsk opplevelseskonferanse i Svolvær: Der er målet nettopp å forberede reiselivet på fremtiden.

Les også: 7 gode tips til Lofoten

– Om 20 år, ønsker dere en million turister hit til denne vakre pletten på jorda? Antakeligvis ikke, sier Doyle. Han mener utfordringen for det lokale reiselivet blir å takle femti år med økende turisme, og organisasjonen han leder mener altså at kvoter er løsningen.

– Jeg vet det tenkes allerede i et fem til ti års perspektiv, men det jeg ikke hører noe om er hvordan Norge skal se ut om femti år. For enkelte tilreisende kommer det til å bli kvoter.

Les også: Lofoten: De siste vikingers land

Årlig mottar Lofoten allerede nesten 15 ganger så mange turister som det er fastboende. Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det er plass til flere gjester, om man sprer belastningen. Hun sier samtidig at enkelte cruisemål har begrensninger på hvor mange som får gå i land, men sier slike begrensninger må bestemmes lokalt.

Les også: Farlig turistperle i Lofoten stenges av kommunen

VIDEO: Norge kan knapt bli vakrere: Se timelapsen fra Lofoten

VIDEO: Se Lofoten og Vesterålen fra F16-flyet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus