Turister strømmer til TV-universene

<p> Denne dama (Emilia Clark) får turister til å reise land og strand for å få opplevd litt av Game of Thrones-universet. (HBO via AP)</p>
 Denne dama (Emilia Clark) får turister til å reise land og strand for å få opplevd litt av Game of Thrones-universet. (HBO via AP) Foto: Ap

– Å reise til steder der de mest kjente TV-seriene er spilt inn, er den nye reisetrenden. Dette sier Nord-Europasjefen i British Airways.

TV-serier er den nye filmen, og mange blir så oppslukt av disse seriene at de ikke klarer å løsrive seg fra dem. Dette merkes godt i turistnæringen, da serier som Game of Thrones, True Detective og til og med den over 20 år gamle serien Twin Peaks tiltrekker turister til innspillingsstedene.

– Vi synes det er svært interessant å observere at den nye reisetrenden er å dra til steder som har blitt kjent gjennom populære TV-serier. Familien min og jeg ser nå Twin Peaks om igjen, og i sommer skal vi besøke Great Northern Hotel fra serien, sier Peter Rasmussen, Nord-Europasjef i British Airways i en pressemelding.

Sørstatene er populære

True Detective har lokket mange fans til sørstaten Louisiana i USA. Foto: Jim Bridges / Ap
True Detective har lokket mange fans til sørstaten Louisiana i USA. Foto: Jim Bridges / Ap

Flere populære TV-serier har i de siste årene blitt spilt inn i USAs sørstater. Både True Detective, Treme og True Blood har satt delstaten Louisiana på kartet. Andre sesong av True Detective, som hadde premiere i forrige uke, er spilt inn i byen Vernon i California, og Rasmussen tror at også California kommer til å bli populær blant TV-serietitterne.

– Vi merker allerede kort tid ut i andre sesong av True Detective at serien viser et annerledes California enn det vi kjenner fra TV-serier som Californiacation, Entourage og The O.C. Jeg tror det kommer til å prege turismen fremover, og at flere kommer til å dra utenom de typiske turiststedene og heller finne frem til steder fra TV-serien, sier Rasmussen i pressemeldingen.

Les også: Baltimore: Liljen i Chesapeake Bay

SE VIDEO: Nå kan du overnatte i «Game of Thrones»-inspirert ishotell:

Nord-Irland scorer høyt

Det er ikke bare USA som opplever TV-serieturisme. Også britiske serier som Game of Thrones og Downton Abbey har lokket nysgjerrige turister til innspillingsstedene. Hvis du besøker London i sommer, kan du bli med på en åtte timers lang «Real Downton Abbey Tour», som blant annet går til Highclere Castle, kjent som Crawley-familiens gods i serien.

Game of Thrones har også fått fans til å strømme til Storbritannia.

– Hvem skulle trodd at et lite fylke i Nord-Irland skulle bli et av de hotteste stedene å dra til i Storbritannia i år? Det var få som hadde forutsatt det, men Game of Thrones har ført til at Country Antrim er det stedet i Storbritannia som har økt mest i antall søk på Tripadvisor det siste året, forteller Rasmussen.

Dette er «Dark Hedges», en vei som ligger 80 km nord for Belfast i County Antrim, Nord-Irland. Stedet vises i sesong to av Game of Thrones idet Arya Stark rømmer fra King's Landing. Foto: Peter Morrison / Ap
Dette er «Dark Hedges», en vei som ligger 80 km nord for Belfast i County Antrim, Nord-Irland. Stedet vises i sesong to av Game of Thrones idet Arya Stark rømmer fra King's Landing. Foto: Peter Morrison / Ap

Nord-Irland har blitt brukt som innspillingssted for Game of Thrones siden første sesong, da den kjente veistrekningen Dark Hedges ble brukt som Kingsroad, hovedveien gjennom de syv kongedømmer. Om du vil reise til «north of the wall», så er scenene her spilt inn på Island. Nærmere bestemt Svínafellsjökull, Mývatn, Höfðabrekkuheiði og Vatnajökull. Og hvis du vil reise til King’s Landing, er scenene derfra spilt inn i Dubrovnik i Kroatia.

SE VIDEO: Downton Abbey åpner for publikum:

Personvernpolicy