
Gourmanden Renaas beste tips til oljebyen

Som eneste kvinnelige leder for en trestjerners Michelin-restaurant i Norden driver Torill Renaa populære Re-Naa i Stavanger. Dette er siddisens beste tips til Norges oljehovedstad.
Denne artikkelen ble først publisert i Kapital.
At Stavanger, med sine beskjedne 150.000 innbyggere, har en trestjerners Michelin-restaurant er nesten ufattelig, sier daglig leder av Michelin-stjernerestauranten Re-Naa i Stavanger, Torill Renaa.
– Det burde egentlig ikke vært mulig, hverken med tanke på kundegrunnlaget eller utfordringen med å finne det nødvendige personalet for å drive en av verdens beste restauranter. Jeg må fortsatt klype meg i armen over at vi har fått det til.
Torill Renaa er utdannet servitør og vinkelner, og gift med stjernekokk og trønder Sven Erik Renaa. Paret møttes i 2001 på Stavanger Vinfest, og gjennom 15 år har de sammen bygget opp serveringsstedene Sirkus Renaa, Matbaren bistro og Re-Naa i Norges oljehovedstad.
– Jeg elsker å bo i Stavanger. Byen er en sjarmerende småby som, takket være sin status som oljehovedstad, samtidig gir en internasjonal følelse, sier 49-åringen som, så vidt Kapital er bekjent, er den eneste kvinnelige driveren av en trestjerners restaurant i Norden.
I år fikk Re-Naa tre stjerner i Guide Michelin som den eneste utenfor en hovedstad i Norden.
– Alt er innen rekkevidde
– Noe av det beste med Stavanger er nærheten til alt. Enten du skal på teater, konsert eller restaurant, er alt kun en kort spasertur unna.
Byens trehusbebyggelse og Vågen som naturlig midtpunkt gir den en helt egen atmosfære, mener hun.
– For meg er gamle Stavanger et nostalgisk høydepunkt. Den er unik med Nord-Europas største samling av godt bevarte trehus, noen datert tilbake til 1700-tallet.
I dag fungerer husene fortsatt som private boliger, men rommer også kunstgallerier og håndverksbutikker.
– Alle tar enormt godt vare på husene og hagene sine, og man kan virkelig føle og se kjærligheten og stoltheten deres. Det deilig å spasere i gatene her og ta en kaffe i solveggen.
– En by med karakter
Renaa mener hjembyen både «inspirerer, engasjerer og overrasker».
– Her finner du kontraster med fantastiske fjorder, spektakulære fjell og lange, hvite strender til pulsen i en Michelin-restaurant – alt pakket inn i en unik småbyatmosfære med et internasjonalt tilsnitt. Et perfekt reisemål for en storbyferie året rundt. Men mest av alt er menneskene hyggelige. Du er velkommen her.
Sove
Jeg synes hotellet over alle hoteller i Stavanger er Eilert Smith. Et intimt hotell med kun 11 rom hvor personlig mottagelse er viktig. Du føler at du er ventet på samme måte som vi etterstreber på Re-Naa.

Funkisbygget fra 1930 er tegnet av arkitekten Eilert Smith, derav navnet. Re-Naa ligger i første etasje av hotellet, og du kan gå tørrskodd fra hotellet til restauranten. Kokketeamet vårt serverer frokost på rommet neste morgen. Skal du virkelig flotte deg, er den majestetiske toetasjers suiten et smykke.
Du kan også ta undervannstunnelen og kjøre i 50 minutter til The Bolder. De minimalistiske og elegante hyttene, designet av Snøhetta, «svever» over bakken og byr på fantastisk utsikt over Lysefjorden.
Spise
Stavanger har en sterk kulinarisk scene, med hele tre enstjernesrestauranter, samt Re-Naa med tre stjerner i Guide Michelin. Jeg tror nesten man kan si at det er den byen i verden som har høyest stjernetetthet pr. innbygger.
Selv elsker jeg bakverk, og spesielt croissanter. Jakten på det perfekte brød førte til at vi startet vårt eget bakeri, Sirkus Renaa. Her lager bakermester Nikolai Meling croissanter som er så gode at jeg nå kun kan spise én i uken, og brødet burde vært obligatorisk på ethvert frokostbord.
Stavanger har så enormt mange bra restauranter at det er vanskelig å begrense seg, men Bellies, en vegansk restaurant, er så bra at jeg glemmer at de ikke serverer fisk eller kjøtt. Både Hermetikken og K2 er absolutt verdt et besøk, samtidig må Bravo, som drives av et nydelig par, Rakel og Daniel, også nevnes.
Drikke
Pjolter og Punsj, som ligger i en sjarmerende sidegate til Fargegaten, er stedet for cocktails. De vet virkelig hva de driver med, og er enormt hyggelige mennesker.
Norvald Vinbar er en annen favoritt. Her kan du ofte møte vinprodusenter. Jeg er utdannet vinkelner, og liker historiefortelling og ikke minst å bli kjent med de som lager vinene. Det er gøy at så mange av dem tar turen til Stavanger.
Shoppe
Bazaar er den vakreste butikken i byen, med klær i eksklusive materialer og unike design som jeg drømmer meg vekk i. Her kan du finne antrekk ingen andre har og det lille ekstra som gir luksus i hverdagen. Rolfsen, som akkurat ble 100 år, er min go-to for klassiske og tidløse plagg.
Men mest av alt elsker jeg over-the-top julepynt og sko litt utenom det vanlige, og Syvende Himmel i Fargegaten er en favoritt.

Oppleve
Jærstrendene er årsaken til at jeg alltid vender tilbake til Stavanger. De er min barndom og min terapi, og er fantastiske både i storm og i solskinn. Havet står rett på land, da det ikke finnes skjærgård, noe som virkelig lar deg kjenne på elementene. Å stå på stranden når vinden sliter i klærne og sjøsprøyten pisker meg i fjeset, både inspirerer og gjør meg ydmyk. Vil du ha en utfordring, prøv surfing. Det er helt vilt.
Som familie prøver vi å gå til Preikestolen minst én gang i året, helst i mars eller april når det fortsatt kan ligge litt snø der. Preikestolen er spektakulær, og turen gir mulighet for det perfekte Instagram-bildet.

I Stavanger vil du legge merke til gatekunst overalt. Det skyldes gatekunstfestivalen Nuart, som tilfører byen et urbant preg. Nuart inviterer kunstnere i september hvert år til å lage uannonserte verk i byen, og veggene til både private og offentlige bygg har vært, og er, lerreter for noen av de største navnene innen gatekunst. Jeg elsker at Stavanger gir plass til ulike kunstneriske og kulturelle uttrykk, og at det er så stor takhøyde.
Det viser seg igjen i den kulinariske scenen hvor lokaleide restauranter har et unikt samhold og samarbeid. Hvert år i mars–april arrangerer vi Stavanger Vinfest, hvor vi blant annet stenger en av sentrumsgatene, og sammen med butikkene og restaurantene i gaten tilbyr drikkesmakninger med inviterte produsenter. Det opplever du ikke i andre byer i Norge.